AB ve Türkiye'de İnternet Kullanımı Alışkanlıkları
Günlük aktivitelerimizin birçoğunu bilgisayar ve akıllı cep telefonlarımızdan gerçekleştirdiğimiz günlerde yaşıyoruz. Giderek daha fazla vaktimizi ayırdığımız dijital dünyada internet üzerinden alışveriş yapıyor, sosyalleşiyor, haber ve bilgi alıyoruz. Eurostat’ın yakın azmanda yayınladığı “AB’de Dijital Ekonomi ve Toplum” raporu, internet alışkanlıklarımız hakkında önemli veriler sunuyor. 2012’den bu yana internet kullanım alışkanlıklarında yaşanan değişikliklerle ilgili dikkat çekici tespitler raporda yer alıyor.
AB’de İnternete Erişim %85 Seviyesine Yükseldi. Türkiye, İnternete Erişimin En Hızlı Arttığı Ülkelerden Oldu
2007 senesi AB çapında internete erişim oranında önemli bir eşiğin aşıldığı yıldı. 2007’de AB nüfusunun yarısından fazlasının, %55’inin internete erişimi vardı. On yılda bu oran 30 puan artarak %85 seviyesine yükseldi. AB’de internete erişimi olan nüfus oranının en yüksek olduğu ülkeler %97 ile Lüksemburg, Hollanda ve Norveç olurken Romanya (%72), Yunanistan (%69) ve Bulgaristan (%64) en düşük erişim oranına sahip ülkeler oldu. Türkiye 2007’den bu yana internete erişim oranını en hızlı arttıran ülkelerin başında geldi. Türkiye’de internet erişimi olan nüfusun oranı 2007’de %20 seviyesindeyken 2016’da bu oran %76’ya yükseldi.
Liste görseli

AB ve Türkiye'de İnternet Kullanımı Alışkanlıkları 1
Sosyal Medya Kullanımı %52 Seviyesinde
AB’de internetin en yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi ise sosyal medya oldu. 2016’da yaşları 16 ila 74 arasında değişen internet kullanıcılarının %52’si Facebook ve Twitter gibi sitelerden en az birisini kullandı. Macaristan, Lüksemburg, İngiltere, Belçika ve İsveç’te nüfusun üçte ikisinden fazlası (%66-70) sosyal medya kanallarından faydalanırken, Türkiye’de oran %48 seviyesinde oldu.
İnternet Üzerinden Alışveriş Oranının En Yüksek Olduğu Ülke İngiltere
Kişisel ihtiyaçlarımız için internet üzerinden alışveriş yapmak hızla bir alışkanlığa dönüşüyor. Artık AB toplumunun yarısından fazlası internetten alışveriş yapar hale geldi. Son bir yıl içinde internetten kişisel ihtiyacı için mal ve hizmet alan nüfusun oranı 2016’da %55’e ulaştı. Bu oranı 2012’ye göre 11 puanlık bir artış demek oluyor. AB’de nüfusuna oranla en çok online alışveriş yapılan ülkeler Lüksemburg (%78), Danimarka (%82) ve İngiltere (%83) olurken, oranın en düşük olduğu ülkeler İtalya (%28), Kıbrıs (%28), Bulgaristan (%17) ve Romanya (%12) oldu. Türkiye’de ise bu oran %16 seviyesinde gerçekleşti.
Liste görseli

AB ve Türkiye'de İnternet Kullanımı Alışkanlıkları 2
Dijital Dünyada Gizlilik ve Kimliğin Korunması
AB çapında kişisel bilgilerini internete kendi rızasıyla sunan nüfusun oranı ise değişiklik gösterdi. Her ne kadar internet tarayıcıları ve çeşitli web siteleri kullandıkları algoritmalarla kişilik ve tercihlerimizle ilgili birçok tutarlı tahminde bulunma becerisine sahip olsa da, kullanıcılar dijital dünyada şahsi bilgilerini bilerek ve isteyerek kullanmaktan kaçınabiliyor. AB çapında nüfusun çeyreğinden fazlası (%28) internet üzerinden hiçbir şahsi bilgilerini paylaşmazken bu oran Lüksemburg’da %8’e kadar düşüyor ve Romanya’da %70’e yükseliyor. Türkiye’de ise kişisel bilgilerini dijital ortamda paylaşmayan nüfusun oranı %37’lerde.