Fotoğraf Cilvegözü Sınır Kapısından Geçmek İsteyen Suriyelileri mi Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 9 Aralık 2024 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Cilvegözü sınır kapısından geçmek isteyen Suriyelilerin oluşturduğu uzun araç kuyruklarını gösterdiği iddia edildi.

Söz konusu paylaşım 855 bine ulaşan görüntülenme alırken, farklı sosyal medya&nbsp;<b><a href="https://x.com/mehmetyetim63/status/1866115914380271940?s=46">kullanıcıları&nbsp;</a><a href="https://x.com/Durim14Abazi/status/1866119833818997194">tarafından da&nbsp;</a><a href="https://x.com/TupcuFikret___/status/1866088687156736196">paylaşıldı.&nbsp;</a></b>

İddia YANLIŞ
Fotoğraf, 6 Nisan 2015 tarihinde çekilmiş.
Söz konusu fotoğraf G4 Pekin-Hong Kong-Macau ekspres otoyolunda, Çin’deki tatil dönüşünde 50 şeritlik yolun gişeler kısmında 20 şerite daralması sonucu sıkışan trafikte çekilmiş.
Fotoğraf Çin’deki Tatil Dönüşü Sonrası Kaydedilmiş
Suriye’de 27 Kasım 2024’te Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) liderliğinde ve bazı muhalif grupların desteğiyle Halep, Hama ve başkent Şam kısa sürede kontrol altına alındı. Bu gelişmelerle birlikte 54 yıllık Esad ailesinin yönetimi sona erdi. 2011’den bu yana süren iç savaşın ardından en çok Suriyeli mülteci barındıran ülke olan Türkiye’de, sosyal medya platformlarındaki kullanıcılar tarafından "Suriyeliler ülkelerine dönüyor" başlığıyla birçok paylaşım yapıldığı görülüyor.
İddia incelendiğinde, uzun araç kuyruklarının olduğu bir görüntü yer alıyor. Paylaşımda, bu fotoğrafın Türkiye’nin Suriye ile sınır kapılarından biri olan Cilvegözü sınır kapısına ait olduğu belirtilmiş. Ancak, fotoğraf tersine görsel arama ile incelendiğinde, aslında bu görüntünün Çin’de kaydedildiğiyle bulgulara ulaşılıyor. Bu sonuca dair en eski kayıtların 6 Nisan 2015 tarihine kadar uzandığı tespit ediliyor.
Ulaşılan sonuçların ardından, ilgili anahtar kelimelerle yapılan araştırmada 2015 yılının Ekim ayında yayımlanan haberlere rastlanıyor. Haberlerin detaylarına göre, iddiaya konu olan fotoğraf, 1-7 Ekim tarihlerinde Çin'in kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlenen Altın Hafta resmi tatilinin ardından çekilmiş. G4 Pekin-Hong Kong-Macau ekspres otoyolunda, 50 şeritten 20 şerite düşen bir gişede oluşan yoğunluktan kaynaklandığı belirtiliyor.
Fotoğraf Cilvegözü Sınır Kapısından Geçmek İsteyen Suriyelileri mi Gösteriyor?

Araştırma sosyal medya platformlarında genişletildiğinde, 6 Nisan 2015 tarihinde yapılan bir paylaşıma ulaşılıyor. Bu paylaşım incelendiğinde, Çince olarak şu ifadelerin yer aldığı görülüyor: "Pekin-Hong Kong-Makao otoyolunun 6 Ekim 2015 tarihinde havadan çekilen görüntüsü, trafik sıkışıklığını gösteriyor. Çin'de 1 Ekim'de başlayan Ulusal Gün Altın Haftası sona ererken, aileler seyahatlerini tamamlayıp evlerine dönmeye hazırlanıyor. Trafik kontrol rakamları, 750 milyon kişinin hareket halinde olduğunu gösteriyor." Ayrıca, iddiaya konu olan fotoğrafın farklı açılardan çekilmiş versiyonları da paylaşılmış.
Fotoğraf Cilvegözü Sınır Kapısından Geçmek İsteyen Suriyelileri mi Gösteriyor?

Sosyal medya aramaları sürdürüldüğünde, 6 Nisan 2015 tarihinde yapılan başka bir paylaşıma daha ulaşılıyor. Bu paylaşımda, farklı kamera açılarıyla G4 Pekin-Hong Kong-Macau ekspres otoyolundaki trafik sıkışıklığı gösteriliyor. İngilizce olarak “İnsanların tatilden Pekin’e dönmesi sonrası otoyol, otoparka dönüştü” başlığıyla paylaşılan gönderide, trafik yoğunluğuna dikkat çekiliyor.
Fotoğraf Cilvegözü Sınır Kapısından Geçmek İsteyen Suriyelileri mi Gösteriyor?

İddiada Cilvegözü Sınır Kapısı'nın belirtilmesinin ardından, Google Earth üzerinden yapılan uydu görüntüsü incelemelerinde, iddiadaki fotoğrafta görülen geniş yollara kıyasla sınır kapısında daha dar bir yolun olduğu gözlemleniyor.
Fotoğraf Cilvegözü Sınır Kapısından Geçmek İsteyen Suriyelileri mi Gösteriyor?

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Cilvegözü sınır kapısından geçmek isteyen Suriyelileri gösterdiği iddiası yanlış