İddia şöyle;

Twitter'da yaygınlaşan bir iddiada Kahramanmaraş/Pazarcık’ta ABD’li bir şirkete ait petrol kuyusu bulunduğu ve depremin sebebinin bu kuyuyla ilgili olduğu iddia ediliyor.

Doğal bir afet olan depremi, aslında ‘yüksek ve gizli teknolojileri ile’ ABD’nin gerçekleştirdiği söyleniyor ve doğru olmayan, çarpıtılan ve aslında birbiriyle uyuşmayan bir yığın ‘kanıt’ bir araya getirilerek dezenformasyon yaratılıyor. 
Pazarcık’ta gerçekten devam eden petrol arama çalışmaları, dolayısıyla petrol kuyuları var, ancak çalışmaları ABD’li bir şirket değil Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO) yürütüyor. İddiada Ocak 2022’de gerçekleştiği söylenen patlama; Pazarcık/Narlı’dan geçen Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nda yaşanmış. Yani kanıt olarak sunulan patlamanın petrol arama çalışmaları ile ilgisi yok, patlama var olan bir boru hattında gerçekleşmiş. İddialar ayrıca hatalı ilişkilendirmeyle 2019’da Kahramanmaraş’ta gerçekleşen bir deprem tatbikatını da kanıt olarak sunuyor. Tatbikatı AFAD, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, bu bölgede Dünya’nın sismik faaliyetleri dolayısıyla büyük bir deprem beklendiği için faaliyet planları kapsamında gerçekleştirdi.

Petrol kuyularının depremleri tetikleyebileceği fikri sosyal medya kullanıcılarından daha önce bilim insanlarının da aklına geldiği için, bu söylentilerin nereden kaynaklandığını da açıkça görme imkanına sahibiz. Jeofizik alanında uzman Miles Wilson'ın yaptığı çalışmalarda açılan sondaj deliklerinin jeolojik kırılmaları ne kadar tetiklediği mercek altına alıyor. Çalışmalarda, insan faaliyetiyle ancak küçük depremlerin gerçekleşebileceği açıkça belirtiliyor. Kahramanmaraş'ta gerçekleşen şiddet ve büyüklükteki bir depremi tetikleyebilecek insan yapımı herhangi bir güç veya cihaz yok.
Son olarak, iddiada kullanılan fotoğraflar da anlatılan olaylara ya da deprem bölgesine ait değil. 2007’de çekilen bu fotoğraflar ABD/New Mexico’da GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) isimli bir tür patlayıcının testinin hazırlık aşamasında ve test yapılırken çekilmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremlerin sebebinin ABD'li Kahramanmaraş'ta işlettiği petrol kuyusu olduğu iddia edilmişti. Kahramanmaraş’taki petrol kuyusunu ABD değil, TPAO işletiyor. Jeofizik alanında yapılan çalışmalarda açılan sondaj deliklerinin jeolojik kırılmaları ne kadar tetiklediği mercek altına alıyor. Çalışmalarda, insan faaliyetiyle ancak küçük depremlerin gerçekleşebileceği açıkça belirtiliyor. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen şiddet ve büyüklükteki bir depremi tetikleyebilecek insan yapımı herhangi bir güç veya cihaz yok. İddiada dile getirilen patlama; Ocak 2022’de Pazarcık/Narlı’dan geçen Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nda yaşanmış. İddialar ayrıca hatalı ilişkilendirmeyle 2019’daKahramanmaraş’ta gerçekleşen bir deprem tatbikatını da kanıt olarak sunuyor. Tatbikatı AFAD, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, bu bölgede Dünya’nın sismik faaliyetleri dolayısıyla büyük bir deprem beklendiği için faaliyet planları kapsamında gerçekleştirdi. Son olarak, iddiada kullanılan fotoğraflar da anlatılan olaylara ya da deprem bölgesine ait değil. 2007’de çekilen bu fotoğraflar ABD/New Mexico’da GBU-57Massive Ordnance Penetrator (MOP) isimli bir tür patlayıcının testinin hazırlık aşamasında ve test yapılırken çekilmiş.

Sonuç olarak;

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremlerin sebebinin Kahramanmaraş'ta bir ABD'li şirketin yürüttüğü petrol arama faaliyetleri olduğu iddiası yanlış.