İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 12 Mart 2024 tarihinde yapılan paylaşımda Rami Kütüphanesi’nin Avrupa’nın en büyük kütüphanesi olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Avrupa’nın hem metrekare hem de eser koleksiyonu olarak en büyük kütüphanesi olarak British Library gösterilmektedir. Rami Kütüphanesi 51 bin metrekare yeşil alan, 36 metrekare kapalı alana sahipken British Library 122 bin metrekarenin üzerinde bir alana kurulmuştur.
→ British Library 170 milyonun üzerinde materyale sahiptir. Rami Kütüphanesi’yse 2 milyonun üzerinde bir materyale sahiptir.
→ Türkiye’nin metrekare bakımından en büyük kütüphanesi Rami Kütüphanesi iken bünyesinde bulundurduğu materyal açısında Milli Kütüphane 10 milyonun üzerinde materyaliyle Rami Kütüphanesi’ni geçmektedir.
Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesi British Library 
Daha önce kışla olarak kullanılan ve kökleri 18. yüzyıla kadar uzanan Rami Kışlası 2023 yılında restore edilmiş haliyle kütüphane olarak kullanılmaya başlandı. 2014 yılında başlayan restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa projesi 2023 yılında son bulabilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesine göre Rami Kütüphanesi 51 bin metrekarelik yeşil alana, 36 bin metrekarelik kapalı alana, 4200 kişilik oturma kapasitesine ve 2 milyondan fazla kitap, dijital materyal ve diğer yayını içerisinde bulunduruyor. Fakat bu göstergeler Rami Kütüphanesi’ni Avrupa’nın en büyük kütüphanesi yapmıyor. 
Avrupa’nın en büyük kütüphanesi kabul edilen ve dünyanın da en büyük kütüphaneleri arasında yer alan The British Library, 122 bin metrekarenin üzerinde bir alana sahip ve 170 milyon materyali envanterinde bulunduruyor. Bu materyallerin 14 milyonunu kitaplar oluşturmaktadır. The British Library’nin kökleri de tıpkı Rami Kışlası Kütüphanesi gibi 18. yüzyıla dayanmaktadır. 1973 yılında İngiliz Kütüphane Yasası’na dayanarak kurulan British Library, daha önce British Museum bünyesinde faaliyet göstermekteydi. 
Metrekare açısından Rami Kütüphanesi Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olarak kabul ediliyor. Ancak koleksiyon ve materyal olarak Milli Kütüphane’de bulunan kitap, süreli yayın ve diğer materyallerin sayısının 10 milyonu aştığı görülüyor.

Sonuç olarak;

Rami Kütüphanesi'nin Avrupa'nın en büyük kütüphanesi olduğu iddası yanlış.