İddia şöyle;

Bir X platformu hesabı tarafından 2 Mayıs 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Fisiltin’de yaşananları protesto eden ABD’li bir kız öğrencinin polis tarafından darp edildiğini gösterdiği iddia edildi. 

İddia YANLIŞ
→ Video ABD’de değil İtalya’nın Milano kentinde kaydedilmiş.
→ Kaydedilen görüntülerin İsrail Filistin savaşıyla ilgisi bulunmuyor. Video yerel polislerin Brezilyalı trans bir kadına yönelik uyguladığı şiddeti gösteriyor. 
Video İtalya’da Kaydedilmiş 
ABD’de son günlerdeki en önemli gündem maddesi ülkenin prestijli üniversitelerindeki Filistin yanlısı gösteriler. Gazze’de yaşananları protesto etmek isteyen üniversite öğrencileri son günlerde  kampüslere kamp kurmaya başladı. Öğrenciler, üniversitelerin İsrailli şirketlerle olan finansal ilişkilerini durdurmasını talep ediyorlar. Protestolara müdahale eden polis üniversite kampüslerine girerek 1000’den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Sosyal medya platformlarında da protestolarla ilgili birçok görsel dolaşıma girmiş durumda. Söz konusu video da bu protestolar sırasında polis şiddetini gösterdiği iddiasıyla yaygın olarak paylaşılmış. 
Videonun içinden alınan ekran görüntüler görsel arama araçları kullanılarak araştırıldığında aynı görselin kullanıldığı 24 Mayıs 2023 tarihli bir habere rastlanıyor. Haberde İtalya’nın Milano kentindeki bir okulun çevresindeki trans bir kadının çevreyi rahatsız ettiği iddiasıyla polis tarafından darp edildiği ifade ediliyor. Yaşanan olayla ilgili Ekim 2023’te 7 polis memuru hakkında soruşturma açılmış. 

Video dikkatli incelendiğinde polis üniformalarının arkasında “Polizia Locale” yazdığı da görülebiliyor.  Olayla ilgili araştırma genişletildiğinde, Milano Savcılığı Ocak 2024’te Brezilyalı trans kadına şiddet uygulayan 5 yerel polis memurunun yaralama ve kamu belgelerinde sahtecilikten suçlamasıyla, darbın kurbanı kadının ise direniş, yaralama ve çalıntı mal almak suçlamasıyla yargılanmasını talep etmiş. 
Videonun polis şiddetini göstermesi nedeniyle bağlamından koparılmış şekilde farklı protesto gösterileri sonrası da paylaşıldığı görülüyor. Örneğin 8 Temmuz 2023’te bir X hesabı aynı videoyu Fransa’da düzenlenen protestolarla da ilişkili olduğu iddiasıyla paylaşmış. 

Sonuç olarak;

Videonun ABD’deki Filistin protestolarında öğrenciye yönelik polis şiddetini gösterdiği iddiası yanlış