İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 21 Haziran 2023 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Gabar Dağı’nda çıkan petrolü gösterdiği iddia edildi.

Gabar Dağı’nda Petrol Bulunduğu Açıklanmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Mayıs 2023 tarihin Konya mitinginde yaptığı açıklamada Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı Bölgesinde günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervi keşfedildiğini açıklamıştı.Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehit Aybüke Yalçın ismi verilen sahadan 1600 metre derinlikte bulunan petrolü bölgede açılacak 100 kuyu ile günde 100 bin varillik üretim kapasitesiyle çıkarılacağını sözlerine eklemişti.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 3 Mayıs 2023 tarihinde basın açıklamasında “Cudi-Gabar’daki keşif yaklaşık 1 milyar varil yerinde petrol içermektedir. Önümüzdeki dönemde art arda tespit kuyuları kazarak ve kuyu testleri icra ederek 2023’ün sonuna kadar Saha Geliştirme Planını sonlandırmayı hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı. 

Video Venezuela’da Çekilmiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra “Gabar Dağı’ndan petrol fışkırıyor” başlığıyla bir video bazı haber sitelerinde yayılmaya başladı. Kısa sürede sosyal medya kullanıcıları tarafından da paylaşılan video viral oldu. Videodan alınan ekran görüntüsü görsel arama motorunda tersine aratıldığında videonun daha önce Venezuela, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti gibi farklı ülkelerde çekildiğine yönelik iddialarla karşılaşılıyor.
Videonun Dominik Cumhuriyeti’nde çekildiği iddiası üzerine Jeolog Osiris de Leon, videoda petrolün gözüktüğü hava kabarcıklarının gaz kaçakları olduğu ancak videonun Dominik Cumhuriyeti’nde kaydedilmediğini açıklamış. 

Video, Venezuela merkezli @ervenjose isimli bir hesap tarafından 28 Mayıs 2023 tarihinde “evimin avlusunda petrol keşfettim” açıklamasıyla paylaşmış. Yine Venezuela merkezli bir başka hesap olan @elviajero Venezuela'da petrol kuyusu başlığı ile paylamış.

Söz konusu video daha önce pek çok ülke ile ilişkilendirilmiş. Ancak görüntülerin Türkiye ile bir ilgisi bulunmuyor. İddia haber sitelerinden yayılmış. Haber siteleri de videonun Türkiye ile bir ilgisinin olmadığını açığa kavuşması üzerine görüntüyü değiştirmişler. 
İddia daha önce Malumatfuruş tarafından da incelenmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda videonun Gabar Dağı’nda çıkan petrolü gösterdiği iddia edildi. Söz konusu videonun daha önce Dominik Cumhuriyeti, Haiti ve Venezuela’da çekildiğine ilişkin çeşitli paylaşımlar yapılmış. Fakat söz konusu videonun Gabar Dağı’nda çekildiğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmuyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Gabar Dağı’ndan çıkan petrolü gösterdiği iddiası yanlış.