Binali Yıldırım AK Parti İzmir Milletvekili

2002'de göreve geldiğimizde geniş bant nedir bilen yoktu. 2 gün önce İngiltere'deydim. Orada bile internet hızı bizden daha yavaş.

29 Kasım 2017 tarihinde NETAŞ 50. Yıl Etkinliğinde söylendi.
Okuma Süresi    4 Dakika
Konu : Bilim & Teknoloji

Türkiye'nin İnternet Hızı İyi Durumda Değil

NETAŞ 50. Yıl Etkinliğine katılan Başbakan Binali Yıldırım şöyle dedi:

"2002'de göreve geldiğimizde geniş bant nedir bilen yoktu. 2 gün önce İngiltere'deydim. Orada bile internet hızı bizden daha yavaş. Şimdi genişbant internet var, mobil internet var. Bu alandaki 21 milyar liralık ciromuz 100 milyar lirayı aşmış durumda. 10 yıl gibi süre içerisinde 5G teknolojilerine doğru ilerliyoruz."

İnternet teknolojilerinde kullanılan “geniş bant” kavramı, birden fazla sinyal ve trafik tipini aktarabilen veri iletim yöntemine verilen isimdir. Bu sinyaller, “coax” olarak bilinen koaksiyal kablolarla, fiber optik ağlarıyla, radyoyla, vb. iletilebilir. Günümüzde genel standart olan bu internet iletim sisteminin hızı genellikle “her saniye iletilen megabit miktarı” birimi olan Mbps ile ölçülür.

Dünya’daki ülkelerin geniş bant indirme hızları ortalamasına dair internette birçok kaynak ve rapor bulmak mümkündür. Ancak en güncel, en güvenilir ve en fazla veriye dayalı olan rapor, Speedtest firması tarafından yayınlanandır. Speedtest, en güncel raporunu Ekim 2017’de yayınlamıştır.

Speedtest Raporu Ne Diyor?

Bu rapora göre, İngiltere’nin internet indirme hızı 49,02 Mbps’dir. Bu ortalama, 13,1 milyon farklı ölçümden oluşan bir set kullanılarak hesaplanmıştır. Bu hız, İngiltere’yi Dünya’nın en hızlı 26. interneti yapmaktadır. İngiltere, son yıl içerisinde internet hızını %10 arttırmışsa da, Dünya sıralamasında 1 sıra gerilemekten kurtulamamıştır. Cable.co.uk tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’nin ortalama geniş bant indirme hızı 16,5 Mbps civarındadır ve Dünya’da 31. sıradadır. Referans olması için bu hız, Yüzüklerin Efendisi gibi bir filmin 1 saat kadar bir sürede indirilmesini mümkün kılar. Bu hız ortalamasıyla İngiltere, gerçekten de birçok Avrupa ve Dünya ülkesinden geridedir. Elbette, farklı raporlar farklı sayılar verebilmektedir. Örneğin Broadband.co.uk sitesine göre İngiltere’nin ortalama geniş bant indirme hızı 26,1 Mbps civarındadır. Bağımsız bir diğer araştırma kurumu olan Akamai Teknoloji’nin yayınladığı “İnternetin Durumu” raporuna göre de İngiltere’nin geniş bant indirme hızı ortalaması 16 Mbps civarındadır.

Türkiye’deki internetin hızı da raporlara göre farklılık gösterebilmektedir. Speedtest’in en güncel raporunda kullanılan 4,2 milyon ayrı ölçüme göre Türkiye’nin ortalama indirme hızı 15,78 Mbps civarındadır. Türkiye’de bu hız, geçen seneden bu yana %10 civarında azalmıştır. Bu hızlarla Türkiye, Dünya’nın en hızlı 84. internetine sahiptir. Akamai’nin raporuna göre bu ortalama 6,3 Mbps’dir.

Speedtest verilerine göre Dünya ortalaması 30,6 Mbps’dir. Singapur, 148,62 Mbps ortalamayla Dünya lideriyken, ABD’de bu ortalama 74,68 Mbps’dir. Bu araştırmalardan derlenen bir tablo aşağıda bulunabilir:

2002'de göreve geldiğimizde geniş bant nedir bilen yoktu. 2 gün önce İngiltere'deydim. Orada bile internet hızı bizden daha yavaş. 1

Başbakan Yıldırım’ın 2002’de AKP’nin başa gelmesinden önce kimsenin geniş bant teknolojisinden haberdar olmamasıyla söyledikleri de yanıltıcıdır. Kablolu internet ilk olarak 1995’te ticari olarak kullanılmaya başlandıysa da, Dünya çapındaki kullanım alanı aşırı kısıtlıydı ve yok denecek kadar azdı. 1999 yılı itibariyle, Dünya’da geniş bant kullanan ADSL teknolojisine sahip insanların oranı %4 civarındaydı. Geniş bant teknolojisi, tüm Dünya’da 2002 ve 2003 yıllarında “popüler” hale gelmeye başladı. Dolayısıyla 2002’den sonra insanların geniş bant teknolojisinden daha yaygın olarak haberdar olması, hükümetin başarısından ziyade, söz konusu teknolojinin tüm Dünya’daki yayılımıyla ilgilidir.

Sonuç olarak;

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın İddiasında Doğruluk Payı Yoktur.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   1 Aralık 2017