Muharrem İnce CHP Eski Yalova Milletvekili

2018’in ilk dört ayında 747 milyon örtülü ödenek kullandılar. Nereye kullandın bunları, seçim için mi kullandın bilelim.

18 Mayıs 2018 tarihinde Kırklareli 'nde söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Politika

Örtülü Ödenek Harcamaları Ne Durumda?

Seçim çalışmaları çerçevesinde Kırklarelili vatandaşlara seslenen CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı için tahsis edilen örtülü ödenek uygulamasını eleştirdi:

“Bir örtülü ödenek tartışması başladı. Başbakanlar istihbarat için güvenlik için kullanırdı. Kanunu değiştirdiler. Cumhurbaşkanı da örtülü ödenek kullanmaya başladı. 2018 ilk dört ayında 747 milyon örtülü ödenek kullandılar. Nereye kullandın bunları, seçim için mi kullandın bilelim.”

Örtülü Ödenek Harcamaları Önemli Ölçüde Arttı

Daha önce sadece Başbakanlık’ın kullanımında olan örtülü ödenek, 2015 yılı Mart ayında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen bir torba yasayla Cumhurbaşkanlığı tarafından da kullanılır hale getirildi. Cumhurbaşkanlığı’nın güvenlik ve istihbarat alanlarındaki harcamaları için kullanılması öngörülen örtülü ödenek, yıllar içinde giderek artan miktarıyla muhalefet tarafından merak edilen ve eleştirilen bir konu oldu.

Kamuoyu olarak, örtülü ödenek harcamalarının hangi hizmet ve mal alımları için kullanıldığını bilmiyoruz. Ancak Maliye Bakanlığı’nın aylık bütçe bültenlerinde yer alan “gizli hizmet giderleri” ibaresinden örtülü ödenek için yapılan harcama tutarlarını takip etmek mümkün. Kaynağa göre, 2018’in ilk dört ayında örtülü ödenekten yapılan harcamaların tutarı 747 milyon 246 bin TL’yi bulmuş durumda.

2018’in ilk dört ayında 747 milyon örtülü ödenek kullandılar. Nereye kullandın bunları, seçim için mi kullandın bilelim. 1
Aylık Örtülü Ödenek Harcamaları - 
Aylık Örtülü Ödenek Harcamaları - verikaynagi.com

Örtülü ödenek harcamalarının geçtiğimiz üç yıl içinde önemli ölçüde arttığı görülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos ayında göreve başladığı 2014’ün ilk dört ayında Başbakanlık tarafından yapılan örtülü ödenek harcamaları 307 milyon liraydı. 2015’te henüz örtülü ödeneğin Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılmasına olanak veren kanunun yürürlüğe girmediği ilk dört aydaki 520 milyon liralık harcama da bugünkü meblağın altında kalıyordu.

Özetle, şeffaflıktan uzak ve içeriği sorgulanması mümkün olmayan örtülü ödenek harcamaları son yıllarda önemli ölçüde artmış durumda. Cumhurbaşkanı adayı İnce’nin iddia ettiği tutar resmi kaynaklarla örtüşüyor.

Sonuç olarak;

Eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   22 Mayıs 2018