Orhan Sarıbal CHP Bursa Milletvekili

Tarımsal ham maddede ithalat, ihracatın 6 katına ulaştı.

7 Haziran 2017 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Tarım & Gıda
Doğruluk
DOĞRULUK PAYI
Yayın Tarihi: 7 Haziran 2017 Son Güncelleme: 9 Ağustos 2018

Tarımsal Ham Maddede İthalatın İhracata Oranı

-Bu analiz, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal'ın Tekzibi Sonucunda Yeniden Düzenlenmiştir.-

Başta tarım sektörü olmak üzere, ağırlıklı olarak çevre konularındaki demeçleriyle tanıdığımız CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bir kez daha tarım sektörünün sorunlarına değindi. Sarıbal, AK Parti iktidarları döneminde tarımsal hammadde ithalatının ihracatın 6 katına ulaştığını iddia etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının TÜİK verilerine dayandırarak hazırladığı tablolar 2000-2014 arasında tarımsal hammadde dış ticaret verilerini içeriyor. Çalışmada tarımsal hammadde kategorisine dahil edilen ürünler şu şekilde sıralanmış; işlenmemiş kösele; deri ve kürk; ham kauçuk (tabii ve sentetik); mantar, odun ve kereste; kağıt hamuru ve kullanılmış kağıt; dokuma elyafı ve bunların artıkları; başka yerde belirtilmeyen hayvansal ve bitkisel menşeli hammaddeler. Değerlendirmede dikkate aldığımız 1990-2000 dönemi için ise, TÜİK verilerine dayandırılan tabloların yer aldığı bir uzmanlık tezinden faydalandık.

1989-2002 Arasında İthalat Tutarı, İhracatın 4,8 Katıydı

İddiada AK Parti iktidarında ithalat tutarının, ihracat tutarının 6 katına çıktığı ifade edilmişti. Tutarlı bir karşılaştırma yapabilmek adına, AK Parti iktidarının başlangıcından bu yana olan ve öncesindeki 14 yılı birlikte dikkate aldık.

Tarımsal ham maddede ithalat, ihracatın 6 katına ulaştı. 1
Tarımsal ham maddede ithalat, ihracatın 6 katına ulaştı. 2

Kaynaklar 1989-2002 arasında ithalat ihracat oranının 4,6 olduğunu, 2003-2016 döneminde ise 5,9 kata çıktığını gösteriyor.

Sonuç olarak;

Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   7 Haziran 2017 Son Güncelleme:   9 Ağustos 2018