Mithat Sancar HDP Eş Genel Başkanı

Türkiye’nin PISA puanları 2002 yılının gerisinde kaldı.

18 Eylül 2017 tarihinde TBMM 'de söylendi.
Okuma Süresi    2 Dakika
Konu : Eğitim

PISA Sonuçlarımız Kötüleşiyor

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber hem iktidar kanadı hem de muhalefet milletvekilleri Türkiye’de eğitim ile ilgili çeşitli açıklamalar yapmaya devam ediyorlar. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da 18 Eylül’de TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de eğitim alanındaki gelişmelere değindi ve şu iddiada bulundu:

Türkiye’nin PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) puanları 2002 yılının gerisinde kaldı ve kalite düşüklüğünün temel sebebi eğitimde uygulanan politikalardır.   

PISA’da Türkiye’nin Performansı Kötü

OECD tarafından belirli aralıklarla uygulanan bir dizi testten oluşan PISA, öğrencilerin okuma, matematik ve fen bilimleri alanındaki performansını ölçmek; aynı zamanda da hem eğitimin genel durumu hem de öğrencilerin gelişmelerini değerlendirmek amacıyla uygulanmakta. Bu test aracılığıyla farklı ülkeler ve ekonomiler arasında standart bir ölçme ve değerlendirme sistemi oluşturulması amaçlanmakta. Türkiye’deki ortaöğrenim seviyesindeki öğrencilerin PISA testlerinde aldıkları sonuçlar hem siyasetçilerin sık sık dile getirdiği hem de bizim incelediğimiz konular arasında yer alıyor.

2003 yılından beri sonuçları kamuoyu ile paylaşılan bu testlerde Türkiye’deki öğrencilerin gösterdiği performans ile OECD ortalamalarını karşılaştırdığımızda ise karşımıza şöyle bir tablo çıkmakta:

Türkiye’nin PISA puanları 2002 yılının gerisinde kaldı. 1

Türkiye’nin PISA puanları 2002 yılının gerisinde kaldı. 2

PISA’nın uygulandığı 3 alanda da Türkiye’nin hem sürekli OECD ortalamalarının altında kaldığı, hem de 2002’de yapılıp, 2003’te kamuoyu ile paylaşılan sonuçlardan daha geri planda kaldığı görülüyor.

Sonuç olarak;

Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın İddiasında Doğruluk Payı Vardır.

Bu iddia kontrolüne dair itirazlarınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Yayın Tarihi:   19 Eylül 2017