Çocuk Enflasyonu
Katkıda Bulunanlar:
Cansu Yılmaz
Cansu Yılmaz
Tüketici fiyatları endeksi her ayın 3’ünde ya da takip eden iş gününde TÜİK tarafından açıklanıyor. Ana harcama grubu kalemleri ve özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ile beraber bu kalemlerin yıllık ve aylık değişimleri de bu rapor içerisinde yer alıyor. Bununla birlikte tüketici fiyatları endeksi 415 farklı maddenin ağırlıklarına göre ortalama fiyatlarıyla hesaplanıyor. Bu 415 madde içerisinde çocuklar ve bebekler özelinde birçok farklı madde de mevcut.
Çocuklar için kaban, elbise, gömlek, ayakkabı gibi tekstil ürünleriyle birlikte kırtasiye malzemeleri ve bebeklere özel ürünler de bu madde sepetinde bulunuyor. 
Türkiye’de Tablet Fiyatları Son 1 Yılda %124 Artış Gösterdi
TÜİK’in açıkladığı madde sepetinin içerisinde çocuklar için eğitim ürünleri de mevcut. Okul çantaları, resim boyaları, kalemler, okul defterleri gibi ürünler de çocuklara özel eğitim ürünleri arasında. Bu ürünler içerisinde son bir yılda fiyatı en fazla artış gösteren ürün %248,2 ile yazım ve çizim kağıtları. İkinci sırada ise pandemi döneminde çocukların eğitim öğretim hayatının büyük parçası olan elektronik tabletler geliyor. Bu üründe de son bir yılda %124 oranında enflasyon söz konusu. Mart 2022 itibariyle açıklanan yıllık enflasyonun üzerinde fiyat artışı yaşanan diğer bir çocuk ürünü ise %82,7 ile okul defterleri oldu. 
5 Çocuk Tekstil Ürününün Son 1 Yıldaki Fiyat Artışı Açıklanan Enflasyon Oranının Üzerinde
TÜİK’in paylaştığı madde sepeti içerisinde tekstil ürünleri kadınlar için, erkekler için ve çocuklar için farklı olarak maddelendiriliyor ve fiyatları da kadın, erkek ve çocuklar özelinde açıklanıyor. 2021’de çocuklar için 15 farklı tekstil ürünü fiyatları açıklanırken, elbise ve taytın fiyatları 2020 itibarıyla açıklanmaya başlanmış. Çocuklar için tişört kaleminin fiyatları ise mart ayı özelinde değil de nisan ile eylül ayları arasında açıklanmakta.
Çocuklar için bu tekstil ürünlerinin fiyat değişimleri incelendiğinde, son bir yılda en fazla fiyatı artan ürün %213 ile çocuk çorapları oldu. Bunu %106,6 oranında fiyat artışı olan çocuk gömlekleri izledi. Kaban, iç çamaşırı, pantolon ve pijama gibi ürünlerin fiyatları da 2021 mart ayına göre %61,14 olarak açıklanan enflasyon oranının üzerinde artış gösterdi. 2021 yılında seçili çocuk tekstil ürünleri içerisinde mart ayında yıllık fiyatı azalan tek ürün ise botlar olmuştu. Bunun sebebi olarak kışlık ürünlerin ilkbahar aylarında fiyatlarının kış aylarına göre azalış göstermesi düşünülebilir; çünkü kasım, aralık ve ocak ayları özelinde genellikle bu kışlık ürünlerin yıllık fiyat artışları diğer aylara göre daha fazla gerçekleşiyor. Ancak 2022 senesine gelindiğinde aynı durumun gözlemlenmediği, botlarda dahi %52 seviyesinde bir fiyat artışı yaşandığı görülüyor. 
Bebekler İçin Fiyatı En Çok Artan Ürün: Bebek Bezi 
Madde sepetinde bebekler için de bazı ürünlerin fiyatları paylaşılıyor. Bunlar; bebek maması, bebek tulumu, pijaması, iç çamaşırı, bezi ve bebek arabası. Bebekler özelindeki ürünlerin son bir yıldaki fiyat artışlarına bakıldığında, son bir sene içinde en az artışın %10,2 ile bebek mamalarında olduğu görülüyor . Bunlar içerisinde en yüksek enflasyon oranı ise ise Mart 2021'e göre fiyatı %123,6 atış gösteren bebek bezleri. Bunun yanında, bebek mamaları dışında her kalemde enflasyon üzerinde artış olmuş. 
TÜİK ebeveynler için normal doğum, sezaryen doğum ve kreş ve gündüz bakım evleri gibi gider kalemlerinin de ortalama fiyatlarını kamuoyuyla paylaşıyor. Buna göre bu üç gider kaleminin de artış oranı mart ayı yıllık enflasyonun altında. Mart 2022 itibarıyla 4.407 TL olan normal doğum ücreti %52,4, 4.366 TL olan sezaryen doğum ücreti %52,7, 1.821 TL olan kreş ve gündüz bakım evlerinin ücreti de son bir yılda %40,72artış göstermiş.
Bu madde kalemlerinin dışında çocukluk dönemiyle özdeşleşen iki tüketim maddesi de oyuncak ve bisiklet. Son yıldaki fiyat artışlarından bu iki madde de oldukça etkilendi. 2021’e göre bisiklet fiyatları %82,3, oyuncak fiyatları ise %48 oranında artış gösterdi.