Bültenler
4'
Türkiye’de Gençler Ülkeden Gitmek İstiyor
Sosyal Politikalar
İlk yayın :
22 Ekim 2020
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Ekim 2020 tarihinde partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, genç kuşağın geleceği Türkiye'de değil yurt dışında aradığını savunarak yapılan bir anketi anlattı. Mayıs ayında gençlere yöneltilen "İmkânınız olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak ister misiniz?" sorusuna Türkiye genelinde %62,5'inin "evet" yanıtını verdiğini söyledi. Yine aynı tarihte, İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına katılan Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Dereli, “her 100 gençten 62’si Türkiye’den gitmek istiyor.” dedi.
Türkiye’de gençlere yönelik yapılan iki güncel anket bulunuyor. MAK tarafından hazırlanan Gençlik araştırması, 18-29 yaş grubu arasında ve 71 ilde yapılmış. Bunun yanında araştırmada TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi de yapılmış. Bir diğer güncel anket olan ve SODEV tarafından hazırlanan Türkiye’nin Gençliği Araştırması Raporu ise, 15-25 yaş grubu arasındaki gençleri dahil ediyor. Bu araştırma için 12 ilde 600 genç ile görüşülmüş.
Siz Bu Ülkeyi Yönetiyor Olsanız Öncelikle Çözeceğiniz Sorun Ne Olurdu?
MAK tarafından yapılan araştırmada, gençlerin aslında ülke gündemi ile yakından ilgili oldukları ortaya çıkıyor. TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 25,9 istihdam oranı ise 30,4. Ne eğitimde bulunan ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise %29,8. SODEV raporuna göre, gençlerin %69,2’si ekonomik olarak ailesine bağımlı yaşıyor. Özellikle bölgesel eşitsizlikler ve işsizlik oranı ekonomik bağımsızlığı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Gençlerin %79,3’ü, Türkiye’de bir gencin yetenekli olsa da torpili olan bir gencin onun önüne geçebileceğini düşünüyor. Yetenekli bir gencin başarılı olacağı ve mutlaka bir yere geleceğine ilişkin inanç %20,7. Yani gençlerin çoğu fırsat eşitliğinin bulunmadığını düşünüyor.
Size Eğitim veya İş Amaçlı Bir Başka Ülkede Geçici Süreli Yaşama Fırsatı Tanınsa Yurt Dışına Gitmek İster misiniz?
MAK raporuna göre, gençlerin %76,2’si daha iyi iş ve daha iyi eğitim amacıyla yurt dışına gitmek istiyor. Bu nedenle, pek çok eğitim kurumu eğitimin bir kısmının yurt dışında devam ettirebilecekleri programlar öneriyor. SODEV raporunda ise, Türkiye’de gençlerin %62,5’i yurtdışına yerleşip orada yaşamak istiyor.
Size Kalıcı Olarak Bir Başka Ülke Vatandaşlığı Verilse Türkiye’yi Terk Edip O Ülkeye Yerleşmeyi Düşünür müsünüz?
MAK araştırma raporuna göre, gençlerin üçte ikisi kendilerini başka bir ülkede vatandaşlık verilse Türkiye’yi terk edip gitmeyi düşünüyor. Terk ederim cevabı veren 5115 gence, “Niçin gitmek istersiniz?” sorusu yöneltildiğinde %59’u daha iyi bir gelecek, %6’sı adalet/eşitlik, %14,6’sı daha huzurlu hayat ve %20,4’ü başka cevaplar vermiş.
Size Göre Ülkemizin En Önemli Sorunu Nedir?
Gençlerin önemli bir kısmı ülkenin en önemli sorununu işsizlik/ekonomi olarak görüyor. MAK raporundan yer alan ifadeye göre, gençlerin ülke sorunlarına ilgisiz kalmadıkları bu sorunların farkında oldukları ancak yetişkinlerden farklı yaklaşımlarla ifade ettikleri göze çarpıyor. Dinledikleri müzikler, izledikleri filmler, sosyal medyada kullandıkları dil ve konuları ele alma biçimleri belli yaşın üzerindeki insanlardan farklı olsa bile sorunları tespit edebildikleri görülüyor. Geçmiş kuşaklara nazaran sorunları ideolojik değil küresel çözümler aradıkları söylenebilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR