Görseldeki Tramvay Kazasının Güncel Olduğu İddiası Doğru mu?
Yazar:
Gül Hür
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 23 Nisan 2024’te yapılan bir paylaşımda yer alan görselin İstanbul’da yaşanan güncel bir kazayı gösterdiği iddia edildi

Görsel, kısa sürede 930 bine yakın görüntülemeye ulaşmış.

İddia YANLIŞ

→ Görsel 2018 yılında T4 Mescid-i Selam - Topkapı tramvay hattında meydana gelen bir tramvay kazasını gösteriyor.
Görseldeki Tramvay Kazası 2018 Yılından
31 Mart yerel seçimleri kampanyası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri özelinde oldukça çekişmeli geçmiş ve bu rekabet sosyal medyaya da yansımıştı. Seçim bitmesine rağmen benzer paylaşımlar yapılmaya devam ediyor. Seçim sonuçları belli olduğundan birçok sosyal medya hesabı tarafından İstanbul özelinde toplu ulaşımla ilgili kaza ve kalabalık görselleri paylaşılmış ve siyasi bir alt metinle bu görüntülerde belediyenin sorumluluğuna dikkat çekilmişti. Fakat bu görsellerin önemli bir kısmı güncel değildi. Hatta on yıl öncesine dayanan paylaşımlara da rastlanmıştı. Söz konusu paylaşım da bu örüntüdeki iddialara bir örnek oluşturuyor. 
24 Nisan 2024 tarihinde bir X hesabı, İstanbul’da meydana gelen bir metro kazasının görselini “çöküş dönemi” notuyla ve görselin güncel olduğu iddiası ile paylaşmış. Gönderi, yorumlarda paylaşımın güncel bir kazayı göstermediğine dair çok sayıda eleştiri almış. X'in 2021’de kullanıma açtığı Community Notes isimli özelliği sayesinde kullanıcılar; bir gönderi, resim veya videonun altına doğruluk kontrolleri gibi bağlamlar ekleyebiliyor. İlgili gönderinin altına da bir community note eklenmiş:
Görseldeki Tramvay Kazasının Güncel Olduğu İddiası Doğru mu?

Bu nota göre görsel 2018 yılında meydana gelen bir kazaya ait. Kaza, iki metronun çarpışmasını değil, T4 Mescid-i Selam - Topkapı hattında meydana gelen bir tramvay kazasını gösteriyor. Gönderiye gelen tepkilerin ardından ilgili X hesabı kazanın kanıtı olarak Metro İstanbul hesabının şu açıklamasını paylaşmış:
Ancak Metro İstanbul’un 23 Nisan 2024 tarihinde resmi X hesabı üzerinden yaptığı duyurunun detayları şöyle:
Bu duyuruya göre kaza M5 Üsküdar - Samandıra Merkez hattında meydana gelmiş. Görselde yer alan tabelalar incelendiğinde ise “Topkapı” yazısı dikkat çekiyor. M5 hattında Topkapı durağı bulunmuyor. Dolayısıyla paylaşımdaki kaza görselinin Metro İstanbul’un bu duyurusuyla bir ilgisi bulunmuyor. Ayrıca duyuruda yer alan açıklamaya göre kaza, işletme saatleri dışında eğitim amaçlı kullanılan yolcusuz iki trenin çarpışması sonucunda meydana gelmiş. Oysa görselden, kazanın yolcuların olduğu bir zaman aralığında yaşandığını anlamak mümkün.

Sonuç olarak;

Görselin İstanbul’da meydana gelen güncel bir tramvay kazasını gösterdiği iddiası yanlış.