Görseller İran Cumhurbaşkanı’na Ait Düşen Helikopterin Enkazını mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 20 Mayıs 2024 tarihinde paylaşılan gönderide fotoğrafların İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin düşen helikopterinin enkazını gösterdiği iddia edildi.

<b>Paylaşım 480 binden fazla görüntülenme ve 2 bine yakın beğeni almış.</b>

İddia KISMEN YANLIŞ
İddiada yer alan arama-kurtarma görevlisinin bulunduğu görsel, 2020 yılında İran’ın Mazandaran bölgesinde gerçekleşen bir uçak kazasından sonra kayda alınmış.
1136 kuyruk numarası düşen helikoptere ait değil, Cessna 206 Turbo modeli bir uçağa ait.
Paylaşılan diğer görsel ise kazadan sonraki enkazın olduğu bölgede kayda alınmış.
Paylaşımdaki Fotoğraflardan Biri Eski Kazaya Ait
19 Mayıs 2024 günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopter olumsuz hava şartları nedeniyle kaza yaptı. İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılışına katılan Reisi, başkent Tahran’a dönüyordu. Helikopterde Reisi ile birlikte İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Arama kurtarma çalışmalarına Türkiye’den Bayraktar Akıncı İHA da katılarak düşen helikopterin bulunmasında etkili oldu. Enkazın bulunmasından sonra İranlı yetkililer kazadan kurtulan olmadığını duyurdu
Helikopter kazası ve Reisi’nin ölümünün kesinleşmesi sosyal medyada da yakından takip edildi, olayla ilgili pek çok fotoğraf ve video paylaşımı yapıldı. Bir X hesabının paylaştığı fotoğraflarda da arama kurtarma çalışmalarından ve helikopterin enkazından olduğu iddia edilmişti. Paylaşılan iki görsel de tersine görsel ile araştırıldığında; bir arama kurtarma görevlisinin yer aldığı ilk görselin 2020 yılından olduğu ortaya çıkıyor.
İran Kızılayı'nın X platformundan 2020 yılında paylaştığı görsel

İran Kızılayı'nın X platformundan 2020 yılında paylaştığı görsel

19 mayısta gerçekleşen helikopter kazasından sonra çeşitli medya kanallarında da kullanılan yukarıdaki görselin İran’ın Mazandaran bölgesinde 2020 yılında gerçekleşen bir uçak kazasından olduğuna ulaşılıyor. Görselin orijinali İran Kızılayı’nın X hesabından 22 Nisan 2020 tarihinde paylaştığı gönderide görülebilir. 
İran Kızılayı'nın 2020 tarihli uçak kazası paylaşımı

İran Kızılayı'nın 2020 tarihli uçak kazası paylaşımı

Paylaşıma göre İran’da Bisheh Kolah’tan Tahran’a giden uçağın düştüğü resmi ve askeri kaynaklar tarafından da doğrulanmış. İddiada paylaşılan fotoğrafta görülen 1136 kuyruk numaralı hava aracı Reisi’nin de bulunduğu helikopteri değil, Cessna 206 Turbo Stationair model İran Polis Kanadı’na ait bir uçağı gösteriyor. 
İran Polis Kanadı’na ait 2020 yılında düşen Cessna 206 Turbo Stationair modeli uçak

İran Polis Kanadı’na ait 2020 yılında düşen Cessna 206 Turbo Stationair modeli uçak

Diğer Fotoğraf Enkazdan Çekilmiş Bir Video Kesitini Gösteriyor
İddiada paylaşılan ikinci görsel yine tersine görsel arama ile araştırıldığında ise İran kaynaklı Nasr News kanalının Instagram paylaşımına ulaşılıyor. Helikopter kazasına dair görüntüler içeren paylaşım 21 Mayıs 2024 tarihinde yapılmış. Videoda gömülü bir şekilde okunan “AkhbarFouri” metni ile tekrar araştırma yapıldığında da yine İran merkezli @akhbar.fouri kullanıcı adlı Instagram hesabının video paylaşımına ulaşılıyor.
Video paylaşımdaki görüntülerde, iddia paylaşımında yer alan 2. görselin uyuştuğu kesitler bulunuyor. Reuters’ın paylaştığı, Reisi’nin bindiği helikoptere ait son görsel ile karşılaştırma yapıldığında da videodaki enkaz parçalarıyla helikopterin uyuşma gösterdiği anlaşılıyor. 
Fotoğraf Kaynağı: Reuters

Fotoğraf Kaynağı: Reuters

Arama kurtarma çalışmaları sırasında İran Kızılayı’nda görevli ekibin arama sırasında “Hüseyin” ismini seslendikleri de video içerisinde duyuluyor. Seslenilen kişinin de helikopterde olan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla; paylaşılan ikinci görselin İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ve heyetin geçirdiği helikopter kazası sonrasında arama kurtarma çalışmaları sırasında çekildiğine ulaşılıyor. 
Benzer iddiaların doğruluk kontrolü Reuters ve Teyit tarafından da yapılmış. 

Sonuç olarak;

Görsellerin İran Cumhurbaşkanı'na ait düşen helikopterin enkazını gösterdiği iddiası kısmen yanlış.