II. Abdülhamid Kara Çarşafı Yasakladı mı?
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 5 Ocak 2024 tarihinde yapılan paylaşımda II. Abdülhamid’in 2 Nisan 1892’de Yahudi geleneği olduğu gerekçesiyle kara çarşafı yasakladığı iddia edildi. Paylaşımda kara çarşafın yasaklandığı iddia edilen fermanın arşiv fotoğrafı da yer alıyor.

iddia görseli

II. Abdülhamid Kara Çarşafı Yasakladı mı?

İddia KISMEN YANLIŞ
II. Abdülhamid’in  kara çarşaf giyilmesini yasakladığı doğru. Ferman bu yasak kararını gösteriyor.  
Fermanda kara çarşaf yasağının arkasında iki neden var: İlki  kara çarşafın matem sırasında Hristiyan kadınlar tarafından giyiliyor olması nedeniyle İslam ile bağdaşmaması. İkinci neden ise erkeklerin kara çarşaf giyerek gizlenmesi ve suç işlemesi. 
II. Abdülhamid’ten önce tahtta yer alan V. Murat’ın, Çırağan Sarayı’ndan kara çarşaf giyen kişiler tarafından kaçırmaya teşebbüs edilmesinin de padişahın kararında etkisi olduğu düşünülüyor.
Osmanlı Devleti’nde Kara Çarşaf 1892 Yılında Yasaklanmış
İddiada Yahudi geleneği olduğu gerekçesiyle kara çarşaf giymenin yasaklandığı ferman paylaşılmıştı. İnternet üzerinden söz konusu ferman araştırıldığında ABC gazetesinin 2020 yılında yayınladığı konuyla ilgili haberine rastlanıyor. Haberde fermanın günümüz Türkçesine basitleştirilmiş çevirisi yer alıyor. Çeviri şu şekilde;
Bugün cuma selâmlığı töreninden sonra Teşvikiye'deki silâhhâneyi Padişah Hazretleri teşrifle oradan saraylarına dönerler iken yolda, tuhaf bir şekilde bellerinden bağlı siyah çarşaflara bürünmüş ve yüzlerini de siyah renkte ve gayet ince peçelerle örtmüş bazı kadınlar gözüne ilişmiş, bunların örtünmemiş denilecek halde açık saçık bulunmalarına ve âdeta matem elbisesi giymiş Hıristiyan kadınlarına benzemelerine bakılarak birden bire İslâm olduklarında tereddüt buyrulmuştur.
İzaha muhtaç olmadığı gibi büyük İslâm devletinin ayakta durması, devamı ve yükselmesi kadın ve erkek bütün Müslümanların her türlü hal ve hareketlerinde şeriatın yüksek hükümlerine son derece dikkatle uymalarına bağlı olup aksi hal Allah esirgesin gerek fertler gerek devlet için maddî ve mânevî sonsuz zararlara sebeb olacağından İslâm kadınlarının Allah'ın emirlerinden bulunan örtünme usul ve kaidelerine fevkalâde dikkat ve itina etmeleri lüzumunu beyana hacet olmadığı, bu çarşaflar ise İslâm kadınlarınca örtünmeye aslâ uygun ve müsait olmadığı gibi bir maksatla şuraya buraya girmek için bazı münasebetsiz erkekler tarafından da bir fesat ve melânet perdesi olarak kullanılmakta olup hatta geçenlerde bir erkek bu suretle çarşafa bürünerek kadın kıyafetinde silâhlı olarak bir eve girip içerdeki kadının üzerine hücumla çaldığı eşyayı pencereden arkadaşına atarak savuşmuş olduğundan dindarlık ve maslahat bakımından meydanda olan zararlarından ötürü icap edenlere münasip bir şekilde anlatılıp tenbihlerde bulunmak suretiyle kadınların çarşaf giymelerinin yasaklanması Padişah emri iktizasındandır. Bu hususta emir sahibinindir.
Sabancı Üniversitesi Tarih programı Doktora öğrencisi Nimet İpek’in de çevirisini doğruladığı ferman, Hicri takvime göre 4 Ramazan 1309 tarihinde duyurulmuş. Türk Tarih Kurumu’nun tarih çevirme kılavuzuna göre bu tarih Miladi takvimde 2 Nisan 1892 tarihine tekabül ediyor. II. Abdülhamid, Meşrutiyet’in ilanının ardından 1876 yılında tahta çıkmış ve 31 Mart Vakası’nın sonucunda 1909 yılında tahttan indirilmişti. Dolayısıyla ilgili ferman II. Abdülhamid’in padişahlığında duyurulmuş. 
Yasağın Sebebi Güvenlik
Fermanın ilk bölümünde yasak, II. Abdülhamid kara çarşaf ve peçe giyen kadınları gördüğünde Yahudi geleneksel kıyafeti olduğundan değil, Hıristiyan kadınlar tarafından matem sırasında giyildiği için gerekçe gösterilmiş. 
1919 Yılı Çarşaf Modelleri

1919 Yılı Çarşaf Modelleri

Fermanın devamında da kara çarşaf giyen erkekler tarafından çeşitli suçlar işlendiği örnek gösterilmiş. Tarihçiler tarafından öne atılan diğer sebep ise II. Abdülhamid’in büyük kardeşi V. Murat’ın başarısız olan saraydan kaçırma girişimi. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının ardından V. Murat’ı; bazı kaynaklarda dört, bazı kaynaklarda iki kişi tarafından kara çarşaf giyerek kadın kılığında kaçırmaya teşebbüs etmiş ancak şahısların kadın olmadığı anlaşılınca başarısız olunmuş. 

Sonuç olarak;

II. Abdülhamid'in çarşafı Yahudi geleneği olduğu için yasakladığı iddiası kısmen yanlış.