Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 22 Ocak 2025 tarihinde paylaşılan videoda, İstanbul Boğazı’nda balıkçılar tarafından tutulan bir ahtapotu gösterdiği iddia edildi.

Söz konusu video 324 bin görüntülenmeye ulaşırken, farklı sosyal medya hesapları tarafından da <a href="https://www.instagram.com/uskudaradair/reel/DFEFwSxAfgw/">dolaşıma sokuldu.</a>

İddia YANLIŞ
Video,” synthworld_official” adlı bir yapay zeka içerik üreticisi tarafından üretilmiş ve farklı sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarda videonun yapay zeka araçlarıyla oluşturulduğu bilgisi eklenmiş.
Video Yapay Zeka Araçlarıyla Oluşturulmuş
Son yıllarda yapay zeka teknolojilerindeki hızlı ilerlemeler, gerçek ile kurgu arasındaki sınırları bulanıklaştırdı. Her geçtiğimiz gün ivme kazanan bu dönüşüm, özellikle görsel ve video üreten yapay zeka araçlarının yaygınlaşmasıyla yeni bir boyuta ulaştı. Sosyal medya içerik üreticileri, bu teknolojilerle gerçeğe son derece yakın görseller ve videolar oluşturabiliyor. Ancak, bu içerikler çoğu zaman bağlamından koparılarak veya kasıtlı olarak manipüle edilerek gerçekmiş gibi dolaşıma sokuluyor. Bu durum, özellikle etkileşim ve görünürlük kaygısıyla hareket eden kullanıcılar tarafından daha da körükleniyor. Söz konusu iddia da, yapay zekanın sağladığı bu imkanların yanıltıcı içerik üretiminde nasıl kullanıldığının güncel bir örneğini oluşturuyor.
İncelenen videoda, üç kişinin bir teknede dev bir ahtapotu yakalayan ağı tuttuğu görülüyor. Ancak, videonun sağ köşesindeki martıların belirli anlarda kaybolup yeniden belirmesi, dijital bir müdahalenin varlığına işaret ediyor. Görüntüdeki bu tutarsızlıklar ve ani bozulmalar, videonun yapay zeka ile üretilmiş olabileceğini güçlü bir şekilde gösteriyor.
Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?

Videodaki görsel tutarsızlıklar dikkate alınarak tersine görsel arama yapıldığında, TikTok’ta “synthworld_official” adlı hesaba ulaşılıyor. Hesabın bio bölümünde, “Gerçekliğin sınırlarını zorlayan AI videoları” ifadesi yer alırken, ayrıca bir Instagram bağlantısının da bulunduğu görülüyor.
Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?

İçerik üreticisinin TikTok hesabı incelendiğinde, 10 Ocak 2025’te “İstanbul Boğazında Yakalanan Dev Ahtapot” başlığıyla paylaşılan videoya ulaşmak mümkün. Videonun altında “İçerik üreticisi yapay zeka tarafından oluşturulmuş olarak etiketledi” ibaresi yer alıyor. Ayrıca, hesaptaki diğer videolar incelendiğinde de yapay zeka araçlarıyla üretilmiş birçok içeriğin paylaşıldığı görülüyor. 
Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?

TikTok biosunda yer alan Instagram bağlantısı takip edildiğinde, “synthworldai” adlı aynı içerik üreticisinin Instagram hesabına da ulaşılıyor. Hesap incelendiğinde, bio bölümünün TikTok hesabıyla aynı olduğu ve ek olarak bir Facebook bağlantısının da bulunduğu görülüyor.
Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?

Instagram hesabı detaylı incelendiğinde, 22 Ocak 2025 tarihinde “İstanbul Boğazında Yakalanan Dev Ahtapot” başlığıyla yapılan paylaşım tespit ediliyor. Ayrıca, aynı “dev ahtapot” modelinin farklı bir videoda da kullanıldığı görülüyor.
Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?

Biyografide yer alan Facebook hesabı incelendiğinde, iddiaya konu olan videoya rastlanmıyor. Ancak, hakkında bölümünde Instagram ve TikTok’a ek olarak X ve YouTube hesaplarının da bulunduğu görülüyor. X hesabında söz konusu videoya ulaşılamazken, YouTube hesabının Shorts bölümünde, 7 Ocak 2025 tarihinde “İstanbul Boğazı’nda dev bir ahtapot yakalandı!” başlığıyla paylaşılmış bir video bulunuyor.
Video İstanbul Boğazı'nda Yakalanan Bir Ahtapotu mu Gösteriyor?

Sonuç olarak;

Videonun İstanbul Boğazı’nda balıkçılar tarafından tutulan bir ahtapotu gösterdiği iddiası yanlış.