Video Rıdvan Birliklerinin İsrail’de Yaptığı Saldırıyı mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 25 Ekim 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Rıdvan Birlikleri’nin İsrail’deki saldırısını gösterdiği iddia edildi.

İddia 100 binin üzerinde görüntülenme aldı.

İddia YANLIŞ
Video İsrail’de değil Suudi Arabistan’da kaydedildi.
Video Rıdvan Birliklerinin bir saldırısını değil, Cidde kentindeki bir eğlence merkezi yangınını gösteriyor.
Video Suudi Arabistan’da bir Eğlence Merkezi Yangınını Gsöteriyor
İsrail ile hizbullah savaşı devam ederken zaman zaman bölgeden olduğu ifade edilen ancak yanlış olan videolar sosyal medyada yayılmaya devam ediyor. Söz konusu iddiadaki video da buna bir örnek olarak verilebilir.
Video dikkatli bir şekilde incelendiği zaman videodaki Jeddah ve City Walk yazısı fark ediliyor. Ayrıca City Walk yazısının hemen altında Arapça’ya benzeyen ifadeler yer aldığı görülüyor.
Video Rıdvan Birliklerinin İsrail’de Yaptığı Saldırıyı mı Gösteriyor?

Google’da City Walk Jeddah araması yapıldığı zaman buranın Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bir eğlence merkezi olduğu sonuçları ortaya çıkıyor. Videodaki dönme dolap ve Roller Coster ayrıntısının da sonuçlarla paralel olduğunu gösteriyor.
City Walk’ın Instagram adresine girildiği zaman da yol kenarındaki City Walks logosu ile Jeddah logosunun gönderideki aynı logo olduğu anlaşılıyor.
Video Rıdvan Birliklerinin İsrail’de Yaptığı Saldırıyı mı Gösteriyor?

Buranın Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki City Walk eğlence merkezi olduğundan emin olduktan sonra Google’da ‘City Walk Jeddah Fire’ araması yapıldığı zaman 20 Ağustos 2024’te eğlence merkezinde bir yangın çıktığı haberine rastlanıyor.
Olayla ilgili daha fazla ayrıntı bulabilmek için bu sefer aynı aramayı “سيتي ووك جدة النار” Arapça yapmak gerekiyor. Aramanın ardından Ağustos ayında bölgeden çekilmiş videoların kolaj yapıldığı bir YouTube videosu karşımıza çıkıyor.
Olayla ilgili haberler incelendiğinde ise yangının sırasında  herhangi bir can kaybı meydana gelmediği, yangının neden çıktığının araştırılacağı ifade ediliyor.

Sonuç olarak;

Videonun Rıdvan Birliklerinin İsrail’de yaptığı saldırıyı gösterdiği iddiası yanlış