Bir X hesabı tarafından 23 Mart 2024 tarihinde paylaşılan videoda Rusya’nın ABD’yi nükleer füzelerle nasıl vuracağının animasyonunu paylaştığı iddia edildi.
Ayrıca iddianın farklı sosyal medya hesapları tarafından da dolaşıma sokulduğu görülebiliyor.
İddia YANLIŞ
→ Video Rusya tarafından oluşturulmamış.
→ Video çeşitli Hollywood filmlerinden alınan sekanslar montajlanarak oluşturulmuş ve gerçek bir animasyonu veya simülasyonu göstermiyor.
Video Farklı Filmlerden Sahnelerle Oluşturulmuş
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlaması ile beraber potansiyel bir 3. Dünya Savaşı’nın patlak vereceğine dair birçok teori ve tekil gönderi sosyal medyada sıklıkla paylaşılmaya başladı. Bu teoriler, dünyanın süper güçleri arasındaki gizli ittifaklar ve gizli gündemlerle ilgili spekülasyonlardan, çatışmayı küresel bir ölçeğe taşıyabilecek gelişmiş, açıklanmamış silahların ve siber savaş taktiklerinin kullanımıyla ilgili iddialara kadar uzanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki istikrarsızlıklar ve güvenlik problemleri küresel ölçekte belirsizlik yarattığından bu tür teoriler geniş kitlelerde yankı buluyor. Yanlış görsel ve bilgi içeren paylaşımlar da bu akıma katılmış durumda. Söz konusu paylaşımın içinde bulunan animasyon video da Rusya’nın nükleer füzelerini ABD’ye karşı nasıl kullanacağını göstermek için yayınladığı bir video olduğu iddiasıyla dolaşıma girmiş.
Benzer videonun 25 Ekim 2023’ten bu yana zaman zaman dolaşıma girdiği görülüyor. İlk paylaşımlar bu animasyonun Rusya tarafından yayınlandığı ile ilgili bir ayrıntıeklememiş. Daha sonraki zamanda yapılan paylaşımlarda ise bu animasyonun Rusya devlet televizyonu tarafından gösterildiği de belirtilmiş. Paylaşılan video geçmişe yönelik araştırıldığında da ilk paylaşımın Rusya devleti ile resmi bir ilişiği olmayan bir Twitter hesabından olduğu görülüyor.
Video dikkatle incelendiğinde ise farklı filmlerden alınmış görüntülerle birleştirilmiş bir animasyon olduğu anlaşılıyor. Videodan alınan görseller arama motorları yardımıyla tersten aratıldığında, videodaki başlangıç sahnesinin 2011 yılında vizyona giren Mission: Impossible – Ghost Protocol isimli filmden olduğuna dair bir görselle karşılaşabiliyoruz.
Ardından filmdeki füze sahnesine ulaşılabiliyor ancak videonun tamamı bu filmdeki sahneden oluşmuyor. Videodaki 0:01-0:14 aralığının bu sahneden olduğu görülebiliyor.
Videoda bu sahneden sonra gelen füzeli sekansın görselleri de yine aynı şekilde aratıldığında sahnenin 2009 vizyon tarihli Battlestar Galactica: The Plan isimli filmden olduğunu görebiliyoruz. Bu sekans da videoda 0:15-0:24 saniyelerini kapsıyor.
Ardından gelen köprü ve şehrin yıkılması sekanslarının, yani 0:25-0:38 aralığının, 2015 tarihli Terminator Genisys adlı filmden olduğunu görebiliyoruz.
Son olarak 0:39’dan videonun sonuna kadar olan kısmın görüntülerini arama motorları yardımıyla tersten arattığımızda, bu sahnelerin 2009 tarihli Knowing filminden alındığı görülebiliyor.
Haziran 2023 itibarıyla Rusya’nın 5997 nükleer savaş başlığı bulunuyor ve dünyada en fazla nükleer savaş başlığı bulunduran ülke konumunda. ABD, Rusya’yı 5428 nükleer savaş başlığı ile takip ediyor. Bu iki ülkeyi Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore takip ediyor.
Sonuç olarak;
Rusya’nın ABD’yi nükleer füzelerle nasıl vuracağının animasyonunu paylaştığı iddiası yanlış.