Videonun Ayn El Arab Duvarını Gösterdiği İddiası Doğru mu?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 17 Aralık 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Ayn El Arab’da bulunan duvarı gösterdiği iddia edildi.

İddia 500 binden fazla gösterim aldı.

İddia YANLIŞ
Video Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kaydedilmiş.
Video, KKTC’nin Birleşmiş Milletler kontrolündeki yeşil hat üzerinde yer alan Pile köyüne yol yapmak istemesini, BM yetkililerinin ise yol yapım çalışmasına engel olmaya çalışmasını gösteriyor.
Video Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kaydedilmiş
2016 senesinde Türkiye, terörle mücadele ve Suriye’deki iç savaşla mücadele kapsamında Suriye sınırına  7 ton ağırlığında, 2 metre genişliğinde, 3 metresi beton ve 1 metresi tel örgü olmak üzere 4 metre yüksekliğinde 911 km'lik duvar örme projesi başlatmıştı. Suriye’de son günlerde yaşanan olaylar sonrasında Türkiye’nin ‘Türk Seddi’ adını verdiği duvarları kaldırdığı iddia edildi. Söz konusu video da bu iddia ile ilişkilendirildi.
Videoya dikkatli bir şekilde bakıldığı zaman sağ üst bölgede ‘KKTC’ yazısının yer aldığı görülebiliyor. Bu da videonun Ayn El Arab’da çekilmemiş olma ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Videonun Ayn El Arab Duvarını Gösterdiği İddiası Doğru mu?

Videodan alınan bir kare tersine görsel arama yöntemiyle sorgulandığı zaman videonun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kaydedildiğini gösteren haberlere ulaşabilmek mümkün
18 Ağustos 2023’te paylaşılan haberlerde, Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere KKTC tarafından yapılmak istenen  Pile-Yiğitler Yolu Projesinin BM yetkilileri tarafından engellendiğinden bahsediliyor.
Videonun orjinalini bulabilmek için ise Google’da ‘Yeni Şafak Kıbrıs Pile Birleşmiş Milletler’ araması yapmak gerekiyor. Arama sonucunda videonun 18 Ağustos 2023’te Yeni Şafak’ın sitesine yüklediği fark ediliyor.
Videonun Ayn El Arab Duvarını Gösterdiği İddiası Doğru mu?

Sonuç olarak;

Videonun Ayn El Arab duvarını gösterdiği iddiası yanlış