Sıklıkla paylaşılan bu videonun, Kuzey Kutbu’nda ayın yükselişini gösterdiği iddia ediliyor ve paylaşımlar genellikle “Ay, Kuzey Kutbu'nda, günün 24 saat sürdüğü ve ayın sadece 30 saniye içinde tamamen göründüğü ve güneşi sadece 5 saniye engellediği ve sonra kaybolduğu nefes kesici bir manzara.” gibi ifadeler ile paylaşılıyor. Sosyal medyada viral olan bu videonun yer aldığı paylaşımlardan bir tanesi, Twitter’da 7,6 milyonun üzerinde görüntülenme almış.
Ancak bu görüntü gerçek değil. Animasyon, Ukraynalı bilgisayar grafik sanatçısı Aleksey Patrev tarafından oluşturulmuş ve NFT olarak da “Supermoon” ismiyle yine sanatçı tarafından satışa sunulmuş. Sanatçının Art Station profilinde, Instagram ve TikTok hesaplarında da benzer çalışmalar bulunuyor.
Videonun içeriği de iddia ile çelişiyor. Paylaşımlarda videonun Kuzey Kutbu'nu gösterdiği iddia ediliyor ancak görüntüler ön planda kuru bir otlak alanı da gösteriyor. Buna karşın Kuzey Kutbu’nda videoda görüldüğü gibi kuru, otlak alanlar bulunmuyor. National Geographic'e göre Kuzey Kutbu, sürekli değişen deniz buzu ile çevrili Arktik Okyanusu'nda yer alıyor.
Bunun yanında Ay’ın Dünya’ya videoda görüldüğü kadar yakın olması durumunda, iki cisim arasındaki yerçekimi kuvveti artardı ve bu da çeşitli afetleri tetiklerdi. Yerçekimindeki artış sonucunda daha yüksek ve daha düşük gelgitler oluşur ve alçak kıyı şeritleri su altında kalırdı.
Aynı iddia daha önce Reuters, USA Today, AP News gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da analiz edilmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun Kuzey Kutbu’ndan çekilen ay görüntülerini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu görüntü gerçek değil. CGI videosu, Ukraynalı bilgisayar grafik sanatçısı Aleksey Patrev tarafından oluşturulmuş ve NFT olarak da “Supermoon” ismiyle yine sanatçı tarafından satışa sunulmuş.
Sonuç olarak;
Videonun Kuzey Kutbu’ndan çekilen Ay görüntülerini gösterdiği iddiası yanlış.