Beş yıl önce 1.950 olan yerel gazete sayısı 2018'de 1.050'ye düştü.
Yerel Gazete Sayıları Azalıyor
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de basın özgürlüğü alanında yaşanan sorunlara değinen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, açıklamasında basın sektöründe yaşanan ekonomik sorunları da değerlendirdi. Çakırözer, son beş yılda 1.950 olan yerel gazete sayısının 1.050’ye kadar gerilediğini iddia etti.
Yazılı medya sektörü dünya genelinde zor bir dönem geçiriyor. Özellikle dijital medyanın yaygınlaşması ile medya okurlarının tüketim alışkanlıklarının değişmesi bu sürecin en önemli belirleyeni oluyor. Dijital medyanın yaygınlaşmasının yanı sıra kâğıt, matbaa ve dağıtım aşamalarındaki masrafların artışı da yazılı medyanın karlı bir mecra olmasını engelleyen etkenler arasında sıralanıyor. Örneğin ABD genelinde günlük yayınlanan gazete sayısı 1970’den bu yana %26 oranında azaldı.
Yazılı medyanın karşılaştığı genel darboğaza rağmen, yerel gazetecilik kültürünün köklü olduğu ülkelerde bu mecra hala geniş bir etki alanına sahip. İngiltere’de gündelik olarak gazete okuduğunu belirten insanların %65’i gündelik olarak yerel gazeteleri takip ettiğini belirtiyor. Üstelik medyaya olan güvenin küresel düzeyde sarsıldığı bir dönemde, yerel medya en güvenilir kaynaklardan birisi olma özelliğini de koruyor. Yine İngiltere’de yerel düzeyde haber ve bilgiye ulaşmak için kullanılan kaynaklara duyulan güven oranı araştırıldığında, bir haber kaynağı olarak sosyal medyaya duyulan güvenin yalnızca %22’de kaldığı, buna rağmen yazılı ve dijital platformlardaki yerel medya kaynaklarına güvenin ise %77 seviyesinde olduğu sonucuna varılmış.
CHP’li Çakırözer’in iddiasına gelince, TÜİK verilerine göre 2012’de Türkiye’de 2.717 olan yerel gazete sayısı 2016’da %16 azalarak 2.293’e gerilemiş. Çakırözer iddiasında 1.950’den 1.050’ye kadar %50’ye yaklaşan ciddi bir düşüş olduğunu öne sürmüştü.
Her ne kadar belirtilen zaman aralığında toplam yerel gazete sayısında bir azalma söz konusu olsa da azalma oranı iddia edildiği kadar yüksek değil.