G20’nin kalkınma hedefi yüzde 2, Türkiye ise ortalama yüzde 5 büyüyor
Ortalama Yüzde 5 mi Büyüyoruz?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 18 Ocak 2015 tarihinde Tekirdağ’da AK Parti İl Kongresi’ne katıldı. Tekirdağ’a ve genel olarak Trakya’ya yapılacak yatırımlardan bahseden Davutoğlu konuşmasında Türkiye’nin büyüme grafiğinden bahsetti. Davutoğlu açıklamalarında, şu anda Türkiye’nin dönem başkanlığını yürütmekte olduğu G20’nin büyüme hedefinin yüzde 2 olduğunu ancak Türkiye’nin ortalama büyümesinin yüzde 5 olduğunu iddia etti.
Öncelikle G20 hedeflerini inceleyeceğiz. 2014 yılı toplantısını, önceki dönem başkanı Avustralya’nın ev sahipliğinde gerçekleştiren G20 ülkeleri, yayınlanan bildiride önümüzdeki 5 yıl için büyüme hedefinin yüzde 2.1 olduğunu açıkladılar. Dolayısıyla Başbakan Davutoğlu’nun iddiasının ilk kısmı doğru görünüyor.
İkinci kısma geçebiliriz. Başbakan Davutoğlu konuşmasında Türkiye’nin performansına dikkat çekmek için ortalama büyümenin yüzde 5 olduğunu iddia etti. Okuyucularımız hatırlayacaklardır; büyüme rakamlarına dair iddialar Doğruluk Payı’nda kendine sıklıkla yer buluyor. Örneğin CHP Milletvekili Müslim Sarı’nın büyüme ortalamalarına dair iddiasını incelediğimiz analizde aşağıdaki tabloyu kullanmıştık.
TÜİK verileri ile hazırlanan bu tabloda görülüyor ki 2003-2013 yılları arasındaki büyüme ortalaması yüzde 4.96 olarak görünüyor. 2014’ün tüm çeyreklerini kapsayan veriler TÜİK tarafından bu istatistiklere eklenmediği için zaman aralığımızı 2013’te bitirdik. Ancak eklenmesi gereken bir kaç nokta mevcut. Öncelikle 2014 yılının, özellikle üçüncü çeyreğinin, büyüme rakamları beklentilerin altında kaldı. Ali Babacan Ekim 2014’te yaptığı açıklamada 2014 yılı için belirlenen büyüme hedeflerinin yüzde 4’ten yüzde 3.3’e indirildiğini belirtmişti. Yine aynı açıklamadan, 2014 beklentilerinin karşılanmaması sebebiyle 2015’e dair öngörülerin de 1 puan düşürülerek yüzde 4 olarak belirlendiğini öğreniyoruz. Dolayısıyla 2003-2013 yılları arasında yüzde 5’e yakın büyüme gösteren Türkiye’nin, en azından 2014 yılında, bu oranın altında kalacağını görüyoruz. Dahası, Dünya Bankası, IMF, Avrupa Komisyonu ve OECD gibi uluslararası kuruluşların Türkiye’ye dair tahminleri de benzer bir şekilde yüzde 5’in altında kalıyor. Örneğin OECD tahminlerine göre Türkiye’nin önümüzdeki 2 yıl içindeki büyümesi OECD ortalamasının biraz üstünde, bununla paralel olarak değişecek.
Tablodan anlaşılan bir diğer veri de yüzde 5’lik büyüme oranının aslında Türkiye’nin ortalama büyüme oranı olması. Yani bu oran sadece 2003-2013 aralığında değil, 1923 tarihinden bugüne kadar geçen süre boyunca bu aralıkta kalmış. Dolayısıyla bu açıdan Türkiye’nin çoğunlukla sabit bir grafik izlediği ve şimdiye kadar görülen büyüme eğilimini devam ettirdiği söylenebilir.
Tüm bu verilere ve bilgilere bakıldığında Başbakan Davutoğlu’nun iddiasındaki rakamların erişilen istatistiklere uyuştuğu gözlemleniyor. Fakat, Türkiye’nin büyüme performansının durakladığını da belirtmek gerekiyor.
Sonuç olarak Başbakan Davutoğlu’nun bu iddiası biraz abartı içermektedir ancak iddianın kayda değer ölçüde doğruluk payı vardır.
Gelecek Partisi Genel Başkanı
Ahmet Davutoğlu'nun
İddiasında Büyük Oranda Doğruluk Payı Vardır.
KAYNAKLAR
- Haber Kaynağı
- G20 2015 Hedefleri
- G20 2015 Hedefleri
- İlgili Doğruluk Payı Analizleri
- İlgili Doğruluk Payı Analizleri
- İlgili Doğruluk Payı Analizleri
- CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı Analizi
- Ali Babacan'ın Büyüme Rakamları ile İlgili Açıklamaları
- Uluslararası Kuruluşların Türkiye'ye Dair Öngörüleri
- Türkiye OECD Büyüme Oranları Karşılaştırması