Tükiye IMF'ye Borç Mu Verecek?
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 30 Ağustos’ta Denizli’de katıldığı etkinlikte Türkiye’nin IMF’ye olan borcunu bitirip, IMF’ye borç veren bir ülke haline geldiğini iddia etti.
Bu iddiaya konu olan borç, ilk kez Haziran 2012’de yapılan G-20 toplantısında dile getirilmiştir. Türkiye’nin IMF’ye olan borcunun son taksitlerine gelmiş olmasının da etkisiyle Türkiye IMF’ye, kriz durumlarında kullanılması kaydıyla, 5 milyar dolar borç verme taahhüdünde bulunmuştur.
Açmak gerekirse, IMF kendi sermayesini üye ülkeler aracılığıyla sağlamaktadır. Buna göre üye ülkelerin IMF’ye sağladıkları katkı ile IMF kriz yaşayan ülkelerle kredi anlaşmaları yapmaktadır. G-20 zirvesi sonrasında Ali Babacan’ın açıklamasıyla Türkiye tarihinde ilk defa IMF’ye 5 milyar dolar taahhüdünden bulunmuştur. Fakat bu para ancak IMF’nin ihtiyaç duyması ve talep etmesi sonucunda verilecektir. Dolayısıyla bu para hali hazırda IMF’ye verilmiş bir borç değil, söz verilen bir miktar olarak düşünülmelidir.
Ayrıca, IMF’nin üye ülkeler için, ekonomik büyüklüklerine göre, kota seviyeleri belirlemiştir. Bu kota seviyeleri, üye ülkelerin IMF’de kullanabilecekleri oyları, IMF’ye yapacakları katkıları ve kaynaklara erişimlerini belirlemektedir. Bugün itibariyle Türkiye’nin kota seviyesi toplam IMF kaynaklarının yüzde 0.61’i şeklindedir. Bu rakam İtalya, İspanya gibi krizde olan ülkelerden ve Hindistan, Brezilya gibi büyümekte olan ekonomilerin oldukça gerisindedir.
Dolayısıyla, Türkiye’nin IMF’ye borç verdiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu olan taahhüt edilmiş miktardır. Bu sebeple, Nihat Zeybekçi’nin iddiasında büyük oranda doğruluk payı yoktur.