Türkiye Hala "Kırılgan"
CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, yaptığı Twitter paylaşımında Türkiye’nin kırılgan beşli kategorisinde değişmeden kalan tek ülke olduğu iddiasını öne sürdü etti.
Kırılgan beşli terimi ilk olarak Morgan Stanley’in 2013 Ağustos ayı ekonomik raporunda ortaya atıldı. Kavram, bu dönemde ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltma kararının sonrasında oluştu. Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika’dan oluşan bu gruptaki ülkelerin ortak özelliği, büyüme hedefleri için dış yatırımlara fazlasıyla ihtiyaç duymalarıydı. Yüksek cari açık, dış borçlanmanın fazlalığı ve yüksek enflasyon oranları, kırılgan beşliyi bir araya getiren diğer özellikler. Doğruluk Payı olarak eski kırılgan beşli grubundaki ülkelerin ekonomik göstergelerini daha önce derleyerek sizlerle paylaşmıştık.
Böke’nin açıklaması ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin 6 Kasım 2017’de yayınladığı “Yeni Kırılgan Beşli” raporunda Türkiye’nin de yer almasına dayanıyor. Bu yakın tarihli raporda Türkiye’nin yanındaki dört kırılgan ülke Arjantin, Katar, Mısır ve Pakistan olarak değişmiş. Toplam 20 ülkeyi dikkate alarak hazırlanan rapor, Türkiye’nin 2013 tarihli orijinal kırılgan beşli listesinde değişmeden kalan tek ülke olduğunu belirtiyor.