Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
Özel Yatlar Mazotta ÖTV Ödemiyor mu?
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım TBMM’de yaptığı basın açıklamasında Türkiye’de tarım sektörünün önündeki önemli sorunlardan birisi olan artan girdi fiyatlarına değindi ve ilgi çekici bir kıyaslama yaptı. Yalım, özel yat sahiplerinin mazotun litresi için sadece 1,25 TL ödediğini, çiftçilerin ise ÖTV nedeniyle mazotun litresine 3,45 TL ödemek durumunda kaldığını iddia etti.
Türkiye’de Vergisiz Motorin Fiyatı AB Ortalamasının Üzerinde
Yalım’ın iddiası gerçekten de düşündürücü; gerçekten de hepimizin ihtiyacı olan gıdanın üretilmesi için kullanılan mazota ödenen para, lüks yatlarda kullanılan mazottan pahalı olabilir mi?
Resmi Gazete’de 31 Aralık 2003 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak gemi jurnaline işlenmek kaydıyla verilen akaryakıtın ÖTV tutarı bu gemilerde sıfıra indirilmiştir. Bu uygulamanın gerekçesi ise balıkçılık faaliyetlerini desteklemekten ziyade kaçak mazot satışını engellemektir. Petro Türk internet sitesinde yer alan bir habere göre 2004 öncesinde bilhassa Karadeniz’in açıklarında büyük gemiler, diğer gemilere kaçak mazot satıyordu. ÖTV’yi sıfıra indiren ve denetimleri sıkılaştıran yeni uygulama ile kaçak mazot sorununun önüne geçilmiş oldu. Ancak denizcilikte kullanılan mazota sıfır ÖTV uygulaması Yalım’ın iddia ettiği gibi şahsa ait, özel yatlar için geçerli değil. Sıfır ÖTV uygulamasından faydalanabilmek için yat ve teknelerin bir şirket adına kayıtlı yani ticari olması gerekiyor.
Peki Yalım’ın iddiasında öne sürdüğü fiyatlar resmi kaynaklarla örtüşüyor mu? EPDK verilerine göre Ocak 2016’da vergisiz motorinin litre fiyatı 1,27 TL, ÖTV dahil fiyatı ise 3,38 TL’ydi. Bu rakamlar Yalım’ın iddiası ile örtüşüyor. Ayrıca belirtelim, Türkiye’deki benzin ve motorinin vergisiz fiyatı AB ortalamasının üzerinde. Ocak 2016’da AB’de 95 oktan kurşunsuz benzinin vergisiz litre fiyatı ortalama 1,32 TL’yken Türkiye’de 1,41 TL, motorinin vergisiz litre fiyatı AB’de ortalama 1,26 TL’yken, Türkiye’de 1,27 TL’ydi.
Motorin Fiyatının Yüzde 62,4’ü Vergi
AB ile Türkiye’nin akaryakıta uyguladıkları vergi oranlarını incelediğimizde Türkiye’nin benzin ve motorine en çok vergi uygulayan ülkeler arasında yer aldığını görüyoruz. Türkiye’de perakende satılan 95 oktan kurşunsuz benzine ödenen paranın yüzde 66,59’u vergilere gidiyor. Bu oranla Türkiye AB’de benzine en yüksek vergi uygulayan beşinci ülke konumunda. AB’de benzine en az vergi uygulayan ülke ise yüzde 49,62 ile Bulgaristan. Türkiye motorine uygulanan vergide de yüzde 62,43 ile AB’de beşinci sırada yer alıyor.
Sonuç olarak ÖTV’siz motorin uygulaması özel yatları kapsamadığı için CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın iddiasında doğruluk payı yoktur.