yüzde 4’lük büyüme ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katından fazla büyüdük.
Gelişmekte Olan Ülkeler ve Türkiye'nin Büyümesi Karşılaştırılıyor
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta açıklanan 2015 büyüme rakamlarına atıfta bulunarak, gerçekleşen %4’lük büyümeyle Türkiye’nin, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katından fazla büyüdüğünü iddia etti. Buna benzer bir iddiayı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada belirtmiş ve Çin ve Hindistan harici gelişmekte olan ülkeler büyüme ortalamasının %1,8 olduğunu iddia etmişti.
Öncelikle IMF’nin ülke sınıflandırması ile ilgili kısa bir bilgi vermek iddianın detayını anlamak için gerekli. IMF ekonomik verilerin daha iyi yorumlanması açısından ülkeleri iki ana kategoriye ayırıyor. Gelişmiş ülkeler grubu ve gelişmekte olan ülkeler grubu. Gelişmekte olan ülkeler grubu Çin’den Moritanya’ya 152 ülkeyi kapsıyor. İddiada söz konusu olan gelişmekte olan ülkeler kategorisinin IMF tanımına uyarak değerlendireceğiz.
İkinci ifade edilmesi gereken husus da verilerin güncelliğiyle ilgili olacak. Birçok ülkede 2015 büyüme rakamları ile ilgili kesin veriler yeni yeni açıklanmaya başlıyor. Söz konusu 152 ülkeyi kapsayan gelişmekte olan ülkeler kategorisinde ise kesin verilerle ulaşılmış bir büyüme ortalamasından bahsetmek şu an için çok güç. Zorunlu olarak IMF tahminleri üzerinden bir sonuç çıkarmak gerekiyor.
Bu iki hususa dikkat edilerek yaptığımız değerlendirmede Hindistan, Çin, Suriye (veri yokluğu nedeniyle) ve Türkiye dışında gelişmekte olan 148 ülkenin büyüme tahminleri ortalaması yüzde 2,5 olarak belirlendi. Bu durum da Davutoğlu’nun iddiasının geçerliliğini yitirmesine neden oluyor.
Sonuç olarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iddiasında doğruluk payı yoktur.