19 Haziran, Dünya İnsani Yardım günü olarak kutlanmakta. Bu çerçevede Eurostat tarafından yayınlanan kalkınma yardımı verilerini sizler için derledik.
2005’ten Bu Yana Kalkınma Yardımları
Eurostat’ın yayınladığı veriler, listedeki ülkelerin sağladığı kalkınma yardımlarının ülkelerin milli gelirine oranını gösteriyor. Öncelikle bu konuda AB ortalamalarına, ardından da Türkiye’nin bu alandaki performansına değineceğiz.
AB’nin Resmi Kalkınma Yardımı programı, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınması ve refahı için sağlanan hibe ve kredilerden oluşmakta.
Eurostat’ın verilerine göre 2016 yılında AB, Resmi Kalkınma Yardımı programları çerçevesinde toplamda 75,5 milyar Euro harcadı. Bu miktar da AB’nin milli gelirinin %0,51’ine tekabül etmekte. Eurostat bilgi notunda AB’nin 2015 yılında bu oranı %0,7’ye yükseltme hedefinin gerisinde kaldığı belirtilmiş. Ancak yine de 2016 yılında AB, dünyada en fazla kalkınma yardımı sağlayan aktör oldu.
2005’ten bu yana AB tarafından sağlanan kalkınma yardımlarının milli gelire oranına bakıldığında tahmini verilerin sunulduğu 2016 yılında kalkınma yardımlarının belirgin bir şekilde arttığı görülüyor. Ancak öte yandan 2005’ten bu yana grafiğin gelişimine bakıldığında da AB’nin bu alanda belirli bir ortalamayı tutturduğu dikkat çekmekte.
Eurostat’ın yayınladığı veriler, listedeki ülkelerin sağladığı kalkınma yardımlarının ülkelerin milli gelirine oranını gösteriyor. Öncelikle bu konuda AB ortalamalarına, ardından da Türkiye’nin bu alandaki performansına değineceğiz.AB’nin Resmi Kalkınma Yardımı programı, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınması ve refahı için sağlanan hibe ve kredilerden oluşmakta.Eurostat’ın verilerine göre 2016 yılında AB, Resmi Kalkınma Yardımı programları çerçevesinde toplamda 75,5 milyar Euro harcadı. Bu miktar da AB’nin milli gelirinin %0,51’ine tekabül etmekte. Eurostat bilgi notunda AB’nin 2015 yılında bu oranı %0,7’ye yükseltme hedefinin gerisinde kaldığı belirtilmiş. Ancak yine de 2016 yılında AB, dünyada en fazla kalkınma yardımı sağlayan aktör oldu.2005’ten bu yana AB tarafından sağlanan kalkınma yardımlarının milli gelire oranına bakıldığında tahmini verilerin sunulduğu 2016 yılında kalkınma yardımlarının belirgin bir şekilde arttığı görülüyor. Ancak öte yandan 2005’ten bu yana grafiğin gelişimine bakıldığında da AB’nin bu alanda belirli bir ortalamayı tutturduğu dikkat çekmekte.

Aynı tarih aralığında Türkiye’nin performansına baktığımızda ise özellikle 2012’den itibaren ciddi bir yükselişin olduğu dikkat çekiyor. Hatta 2016 yılının tahmini verilerine göre Türkiye bir atılım gerçekleştirip, AB’nin kendisi için koyduğu hedefi (yüzde 0,7) de aşmış durumda (2016 için söz konusu oran yüzde 0,79).

Türkiye’nin bu atılımını Avrupa ülkeleri çerçevesinde değerlendirdiğimizde ise, %1,11’lik oranla AB üyesi olmayan Norveç’in bu sıralamada ilk sırada olduğu, onu takip eden Lüksemburg ve İsveç’ten sonra Türkiye’nin kalkınma yardımlarının milli gelire oranı açısından 4. sırada geldiği görülüyor.

Not: 2016 yılı için Bulgaristan ve Güney Kıbrıs’a dair veri bulunmadığından dolayı bu ülkeler tabloya eklenmemiştir.