İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 9 Ocak 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun İsrail’de satılan ve kanlar içinde tasarlanmış bir oyuncak bebeği gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Oyuncak bebek Filistin’e destek olmak amacıyla Meksikalı bir sanatçı tarafından üretilmiş.
→ Oyuncak bebeğin satışı bulunmuyor.
Oyuncak Bebek Sanatçı Tarafından Üretilmiş
7 Ekim 2023'te başlayan ve Hamas'ın İsrail'in güney bölgelerine yönelik saldırılarıyla tetiklenen çatışmalarda dördüncü aya yaklaşırken Gazze’deki insani kriz derinleşiyor. İsrail, Hamas'ın saldırılarına karşılık Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği askeri harekâtta, yaklaşık 24 bin Filistinlinin öldüğü tahmin ediliyor. Bombardımanlar nedeniyle altyapısı büyük zarar gören Gazze’de yiyecek, su, yakıt ve ilaç eksikliği çekiliyor. Sosyal medyada savaşla ilgili birçok yanlış bilgi dolaşıma giriyor. 
Sosyal medyada dolaşan bir videoda İsrail’de satılmak üzere yaralı şekilde tasarlanmış bir Filistinli oyuncak bebeğin imal edildiği iddia edildi. Videoda oyuncak bebek kir ve kan içinde tasarlanmış. Paketin üzerinde ‘Made in Israel’ damgasının yanında NATO, ABD ve AB bayrakları görülüyor. INCLUYE BEBE PALESTINO (“Filistinli Bebek Dahil”) yazısı da eklenmiş. 
Video geçmişe dönük aratıldığında videonun ilke defa Vlocke Negro isimli Meksikalı bir sanatçı tarafından 6 Ocak 2024 tarihinde paylaşıldığı görülüyor. Paylaşılan görsellerin açıklamasında sanatçının şu ifadesi dikkat çekiyor:
Biz, şüpheye yer bırakmayacak şekilde Filistin’in yanındayız. 5 Ocak’ta, ‘Día de Reyes’ (Kral Günü) çerçevesinde sokak satıcılarına yaklaşıp bu projenin amacını açıkladık; tereddütsüz bir şekilde tezgahlarını kullanmamıza izin verdiler ve görenlerin meraklı bakışlarından kaçınmak için hızlı bir şekilde çekimlerimizi yaptık.

Görülebileceği üzere, ‘oyuncaklar’ Meksikalı bir sanatçı tarafından Filistin’de yaşanan katliama dikkat çekmek amacıyla üretilmiş. Bir başka videosunda oyuncağın yapılışı görülebiliyor. Reuters’e konuşan sanatçı, projede sadece bir adet oyuncak bebeğin olduğunu, onun da satılık olmadığını belirtmiş. 

Sonuç olarak;

Videonun İsrail'de satılan Filistinli oyuncak bebeği gösterdiği iddiası yanlış.