TÜİK, 2015 yılı hanehalkı tüketim harcaması istatistiklerini yayınladı. Çalışma Türkiye insanının aylık gelirini hangi ihtiyaçları için harcadığını ortaya koyuyor. Ortaya çıkan tabloya göre gelirimizin neredeyse yarısını en temel ihtiyaçlar olan barınma ve beslenme ile alakalı olan kalemler için harcıyoruz.
TÜİK verilerine göre hanehalkı aylık ortalama tüketim harcaması 2014’te 2.848 TL iken 2015’de 3.043 TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %26’sı konut ve kira harcamalarına ayrıldı. Konutla ilgili harcamalar elektrik, su ve yakıt harcamalarını da kapsıyor. Hanehalkı harcamalarında ikinci en yüksek payı ise %20,2 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük pay ise %2 ile sağlık ve %2,2 ile eğitim hizmetleri aldı. 2002’den bu yana seçili yıllar için hanehalkı harcamalarında farklı kalemlerin paylarına bakacak olduğumuzda kişi başına düşen araç sayısının yanı sıra akaryakıt fiyatlarındaki artışın da etkisiyle ulaştırmaya ayrılan payda bariz bir artış olduğunu görüyoruz. Aynı dönem içinde en ciddi azalış ise gıda ve alkolsüz içeceklerin toplam harcama içindeki payı oluyor.

Türkiye hanehalkı harcamalarındaki dağılımla AB ortalamasına yakın bir tablo çiziyor. Norveç ve İzlanda’yı da dahil edecek şekilde AB ülkelerinde 2012 hanehalkı harcamalarını Türkiye’nin 2015 verileri ile kıyasladığımız zaman büyük oranda benzerlikler görmekle birlikte en bariz farkın kültür ve eğlence harcamaları ile gıda ve alkolsüz içecekler kategorilerinde olduğunu fark ediyoruz.

Kaynaklar