Türkiye’de Mayıs 2017’de her gün 205 şirket açılırken 50 şirket kapandı veya tasfiye edildi. 2017 yılında toplamda 30 bini aşkın şirket, 388 kooperatif ve 22.321 gerçek kişi ticari işletme ekonomiye dahil oldu. Bu, geçen yıla göre kurulan şirketlerde azalma fakat kooperatif ve gerçek ticari işletme sayısında artışa işaret ediyor.
Hangi İllerde Açılan Şirket Sayısı Kapanandan Fazla Oldu?
Açılan ve kapanan şirketlerin farklarını ve il nüfusunu dikkate alarak şehir bazlı değerlendirmeyi daha sağlıklı hale getirmek adına bir veri derlemesi yaptık. 2016 yılı için açılan ve kapanan şirket sayısı farkına baktığımızda İstanbul 4 bini aşkın net açılan şirket sayısı ile birinci sırada yer alıyor. Bayburt’ta ise açılan şirket sayısı kapanan şirket sayısından sadece 4 fazla. Ardahan ve Bartın bu konuda Bayburt’u takip ediyor. İstanbul sırasını net gerçek kişi ticari işletme sayısında da koruyor. Fakat net kooperatif sayısı bakımından Muş, net açılan 39 kooperatifle en ön sırada yer aldı. İstanbul, Ankara ve İzmir ise kapanan kooperatiflerin açılanlardan en fazla olduğu yerler olarak dikkat çekiyor.

Açılan Net Kooperatif Sayısında Tunceli Önde
Açılan ve kapanan şirketler arasındaki farkı nüfusla oranladığımızda da sıralamalar çok da sürpriz içermiyor. 2016 yılında Ankara’da her 100 bin nüfusa düşen net açılan şirket sayısı 91 seviyesinde. İstanbul ve Antalya, Ankara’yı takip ediyorlar. Net açılan kooperatif sayısı bakımından Tunceli ve Çanakkale ön sıralarda yer alıyorlar.

     
Her 100 bin kişiye düşen net açılan şirket sayısının 2010 ve 2016 yılları arasındaki değişimi de ilgi çekici bir veri olarak karşımıza çıkıyor. 2008 finansal krizi, açılan ve kapanan şirket sayılarından ciddi dalgalanmalar yaratmıştı. İstanbul, Ankara ve Mersin gibi gelişmiş ekonomileri olan şehirlerin net açılan şirket sayısı bakımından 2010 yılından beri kayda değer gelişmeler kaydettiği görülüyor. Fakat Tunceli, Elâzığ ve Adıyaman gibi şehirler bu göstergede 2010 yılının da gerisine düşmüş durumdalar.