Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Ekimde Arnavutluk ve Sırbistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerin ardından dönüş sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konu başlıkları Sancak bölgesindeki gelişmeler, Orta Doğu’da İsrail’in operasyonları ve çatışmalar, Suriye’deki son durum, Yunanistan ile ilişkiler, Devlet Bahçeli’nin DEM Parti açıklamaları, Köfteci Yusuf gündemi, kabine ile AK Parti kadrolarındaki değişim sinyalleri ve anayasa değişikliği hakkında sorulan sorulardı. 
Cumhurbaşkanı kabinede değişiklik ve anayasa hakkında sorulan “Siz de defaatle bir yenilenme olacağını söylüyorsunuz. Peki değişim sadece kadrolarda mı olacak, yoksa parti programında, parti tüzüğünde bir değişim de görür müyüz?” sorusuna AK Parti içindeki idari mekanizmalarda, genel başkan yardımcılarında ve kabinede değişiklik yapılabileceği açıklamalarında bulundu. 
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hürriyet’teki köşe yazısında kabinede değişiklik olabileceğini ve kulislerde farklı kabine listelerinin dolaşımda olduğunu yazdı. Sosyal medyada da yeni kabine listesi iddiaları paylaşıldı. Mehmet Şimşek, Hakan Fidan, Yaşar Güler ve Murat Kurum’un ‘banko’ isimler olduğunu aktaran Selvi, kabine değişimi olacaksa yeni isimleri yalnız Erdoğan’ın bildiğini duyurdu.
2018’den 2023’e 8 Bakan Görevden Ayrıldı
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk genel seçimi 24 Haziran 2018’de gerçekleşti. Cumhur ittifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan, geçerli oyların %52’sini alarak yürütmenin başı ve partili ilk cumhurbaşkanı seçildi. 10 Temmuz 2018’de 16 bakan atanarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi kuruldu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bakanlık görevinden dolayı milletvekilliği görevi sona eren isimler oldu. 
2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ilk bakan değişikliği gerçekleşti. Mart ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yerine Adil Karaismailoğlu getirildi. Turhan’ın görevden alınmasının temel sebeplerinin şehirlerarası ulaşımda alınan tartışmalı Covid-19 tedbirleri ve Kanal İstanbul ihalesi tartışmaları olduğu düşünülüyor. 2020 yılının diğer değişen isim ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı olarak kabinede bulunması sıkça tartışılan Albayrak, 8 Kasım 2020’de sağlık nedenleriyle görevden istifa ettiğini Instagram hesabından duyurmuştu. Uygulanan yapısal reformların yetersiz bulunması, döviz kurlarının ani yükselişleri, Merkez Bankası’ndaki görev değişiklikleri ve ‘128 Milyar Dolar’ tartışmalarının Albayrak’ın istifasında etkili olduğu düşünülüyor. 
2020 sonunda Albayrak’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Lütfi Elvan’ın da görev süresi çok uzun olmadı. 10 Kasım 2020’de göreve başlayan Elvan, Aralık 2021’de istifa etti. Ekonomi ve faiz politikalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fikir ayrılığı olduğu düşünülen Elvan’ın yerine ise Nureddin Nebati atandı. 
2021 yılında kabineden ayrılan tek isim Lütfi Elvan değildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 6 Ağustos’ta istifa etti, yerine Mahmut Özer atandı. Selçuk’un istifasında Cumhurbaşkanlığı eğitim politikaları ile MEB kararları arasındaki uyuşmazlıkların etkili olduğu düşünülüyor. Ticaret Bakanlığı da 2021 yılında bakan değişikliği ile karşılaşan kurum. 2018’de göreve başlayan Ruhsar Pekcan’ın yerine 21 Nisan’da Mehmet Muş getirildi. Değişiklikte, Covid-19 pandemisi döneminde Ruhsar Pekcan’ın eşi Hasan Pekcan’a ait firmadan dezenfektan alımında usulsüzlük yapıldığı tartışmaları etkili oldu. 
2021’de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ndeki diğer değişen isim ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu. 21 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararnamesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ikiye ayrıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da Vedat Bilgin getirildi. 
66. hükümetin kabinesinde 2022 yılında iki bakanlık daha istifaya şahit oldu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün istifası üzerine Bekir Bozdağ atandı. Gül’ün istifasında dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile anlaşmazlıkların etkili olduğu iddiaları basına yansıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 4 Mart’ta istifasının ardından yerine gelen isim ise Vahit Kirişçi oldu. Pakdemirli’nin istifasında, 2021 yazında Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili olan orman yangınlarıyla mücadelede yetersiz kalınmasının etkili olduğu düşünülüyor.
2018-2023 Yıllarında 9 Bakanlıkta Değişiklik Olmadı
2018-2023 döneminde 9 bakanlığın başında bir değişikliğe gidilmedi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da tüm dönem boyunca değişmeyen isimlerden biri oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bu dönemin başından sonuna kadar bakanlık görevinde bulundu. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 12 Nisan 2020’de Covid-19 pandemisi sırasında açıklanan zamansız kısıtlamalar ve halk tarafından gelen yoğun tepki üzerine istifasını cumhurbaşkanına sundu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan Soylu’nun istifasını kabul etmedi ve Soylu da bir sonraki hükümetin kuruluşuna kadar bakanlık görevinde kaldı.
Bu Yıl 2 Bakan İstifa Etti
2023 seçimlerinden 2. turda geçerli oyların %52’sini alarak galip ayrılan Erdoğan, 67. hükümeti 3 Haziran 2023 tarihinde kurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevine atanan Mehmet Özhaseki 1 Temmuz’da X hesabından sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Yerine 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına AK Parti’den aday olan ve önceki dönemde de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapan Murat Kurum atandı. 
67. hükümet kabinesinin kuruluşundan 1 yıl sonra ayrılan diğer bakan ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. 2018 yılından beri Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan Koca, Özhaseki ile aynı gün istifa etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 Temmuz’da yayımlanan cumhurbaşkanı kararnamesi ile Sağlık Bakanlığı koltuğuna Kemal Memişoğlu’nu getirdi. Fahrettin Koca’nın istifasında AK Parti’ye yakın isimlerle hastane ihaleleri ve personel alımında torpil konularındaki anlaşmazlıklar ile tarikat bağlantıları tartışmalarının etkili olduğu basına yansıdı.