Ülkelerin Politika Sıkılığı ve COVID-19 Vaka Sayısı İlişkisi
Sağlık
İlk yayın :
13 Nisan 2020
COVID-19 Pandemisi küresel bir tehdidin herkesin yanı başında bittiği önemli bir kriz anı. Fakat bu küresel krizi en az kayıpla atlatma sorumluluğu ulus devletlerin üzerinde. Pandeminin erken dönemlerinde başta Çin olmak üzere bazı ülkelerde uygulamaya konulan politikalar diğer ülkeler için referans kaynakları oluşturdu. Yine de önleyici politikalar ülkelerdeki özel durumlara ve hükümetlerinin ekonomik kaygılarına göre de farklılaşıyor. Örneğin, Almanya güçlü sağlık altyapısıyla öne çıkarak ölüm oranını düşük tutabildi. Güney Kore’nin kitle testi uygulaması başarılı örnek olarak öne çıkan politikalardan biriydi. Fakat önleyici politikaların tam anlamıyla başarılı olması devletin tüm kapasitesiyle politikaları sıkı bir şekilde uygulamasıyla çok ilgili.
Covid-19 Salgınına Yönelik Politikaları detaylı incelemek için tıklayınız!
Önleyici politikaların temel başarı göstergesi virüsün yayılma hızını azaltarak sağlık sisteminin ona verimli bir şekilde cevap vereceği bir hale getirmek; bir başka deyişle, eğriyi olabildiğince düzleştirmeye çalışmak. Hareketli grafikte, Güney Kore’nin uygulamalarıyla bunu sağladığı açıkça görülüyor. Çin de benzer şekilde bu hızı azaltmakta başarılı oldu.
Politika sıkılığı arttıkça vaka sayısının azalması beklenen bir sonuç. Fakat burada politikanın nasıl uygulandığı ve ne zaman uygulanmaya başlandığı önemli bir değişken olarak ortaya çıkıyor. Ülkeler genellikle vaka sayısı artık ciddi boyutlara ulaştığında politikalarını sıkılaştırmaya başlıyorlar. Bu da politika sıkılığının doğrudan vaka sayısının hızını azaltmaya etkisini zamana yayıyor.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Video Tibet'te Yaşanan Depremi mi Gösteriyor?
Avrupa Birliği Yeşil Pasaporta Ön Vize Şartı Getirdi mi?
2025’te Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor?
Google Aramalarda 2024’te Artış Gösteren Kelimeler: Ucuz Alışveriş, Yasa Dışı Bahis
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Edin Dzeko Başakşehir Maçından Sonra ‘Yalandan sakatlık numarası yapmak benim ahlakıma uygun değil.’ Dedi mi?
Videonun Greta Thunberg’in Türkiye’ye Küfür Ettiğini Gösterdiği İddiası Doğru mu?
1 Ocak 2025’ten İtibaren Sağlık Ocağı Randevuları 99 TL, Devlet Hastanesi Randevuları 199 TL mi Olacak?
Az Bilenler İçin Suriye Rehberi: Kim Kimdir?
Görsel Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterinin Türkiye ve İsrail ile İlgili Açıklamalarını mı Gösteriyor?