Dünyada 271 Milyonu Aşkın Uluslararası Göçmen Bulunuyor
Sosyal Politikalar
İlk yayın :
17 Aralık 2020
18 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılından bu yana “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul ediliyor. Dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların haklarının tanınmasını ve göçmenlerin sıkıntılara dair farkındalık yaratan bugün için BM birçok rapor yayınlıyor.
Birleşmiş Milletler ’in yayınladığı “Dünya Göç Raporu” raporuna göre, çeşitli ülkelerden insanlar evlerini, ülkelerini, çatışma ve doğal afet gibi birtakım zorlu koşullar altındayken terk etmek zorunda kalıyorlar. Tahminlere göre 2019 yılında yaklaşık 271 milyon 642 bin 105 uluslararası göçmen bulunuyor. Son otuz yılda uluslararası göçmen sayısı yaklaşık %78 oranında artış gösterdi.
Göçmen, Sığınmacı ve Mülteci Ne Demek?
Birleşmiş Milletler’in tanımlamasına göre mülteci, ırkı, dini, milliyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan, bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişilere deniliyor.
Sığınmacı ifadesi ise uluslararası koruma arayan, başvuruda bulunduğu ülkede yetkili makamlarca başvurusu henüz sonuçlandırılmamış, yani henüz resmi olarak “mülteci statüsü” verilmemiş kişileri ifade ediyor.
BM’ye göre uluslararası göçmenin net olarak bir tanımı bulunamasa da göçmen için "göçün nedeni ve hukuki statüsünden bağımsız olarak ikamet ettiği ülkeden ayrılarak başka bir ülkeye giden kişi” tanımı geçerli olacaktır.
Dünya Göç Raporu’na göre, Suriye "en çok mülteci veren", Türkiye de "en çok mülteciye ev sahipliği yapan" ülke oldu. Hindistan ise "en çok göçmen veren", ABD ise "en çok göçmene ev sahipliği yapan" ülke olarak belirlendi.
Göçmenlerin dünya nüfusuna oranı 1990'da %2,9 iken, 2019'da %3,5'e yükseldi. Bu oran 2019’da 7,7 milyarlık dünya nüfusunda yaklaşık her 30 kişide bir kişiye denk geliyor.
Uluslararası Göçmenlerin %52’si Erkek
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Organizasyonu DESA’ya göre 2019 yılında uluslararası göçmenlerin yaklaşık %74’ü 20 ila 64 yaş aralığında bulunuyor. 20 yaşından daha genç göçmenlerin sayısı son 19 senede %16,4’ten %14’e düştü. Uluslararası göçmenlerin %52’sini erkekler oluşturuyor. 0-19 ve 55-75 yaş aralığında kadın göçmenler daha fazla iken 19-55 yaş aralığında erkek göçmen oranı daha fazla.
Birleşmiş Milletler’e göre uluslararası çocuk göçmenlerin tahmini oranı 2000 yılında %16 iken 2020 yılında %13,9 oldu.
50 Milyondan Fazla Kişi ile En Çok Göç Alan Ülke ABD
DESA’nın 2019 raporuna göre uluslararası göçmenlerden 141 milyonu Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaşıyor. ABD, 1970 yılından bu yana uluslararası göçmenler için ilk hedef ülke konumunda oldu. 2019’da 50 milyondan fazla uluslararası göçmen bulunduran ABD, dünyada en çok göçmene ev sahipliği yapan ülke. Amerika’yı Almanya, Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Krallık takip ediyor. Türkiye’de ise 2019 yılı itibarıyla 5 milyon 876 bin 829 uluslararası göçmen bulunuyor.
17 Milyondan Fazla Kişi ile En Çok Göç Veren Ülke Hindistan
2019 yılında dünya çapındaki bütün göçmenlerin %40’ından fazlasının doğum yeri Asya oldu. Hindistan ise 17,5 milyon uluslararası göçmenle en çok göç veren ülkeler sıralamasında ilk sırada. Hindistan’ı Meksika takip ediyor. Suriye’den göç eden kişi sayısı da yaşanan iç savaş sebebiyle 8 milyonu aşmış durumda. Ukrayna, Polonya, Birleşik Krallık ve Almanya da dahil olmak üzere, çok sayıda Avrupa ülkesi de göç veren ülkeler arasında.
Göçmen İşçi Sayısı 2017 İtibarıyla 164 Milyon
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ‘nün yayınladığı rapora göre göçmen işçi sayısı için erişilebilen en güncel tahminler, 2017 yılına ait. 2017’de uluslararası göçmen sayısı 258 milyon iken işçi göçmen sayısı 164 milyon kadardı. Uluslararası göçmen nüfusunun 2019 yılında 272 milyon olduğu düşünüldüğünde bugün göçmen işçi sayısının kabaca 173 milyon olduğu tahmin edilebilir. 2017 yılında, çalışma çağındaki göçmenlerden 68 milyonu kadın göçmenken 96 milyonu da erkek göçmen işçiydi. Yüksek gelire sahip erkek göçmenlerin sayısı 64 milyona yakınken yüksek gelire sahip kadın göçmenlerin sayısı yaklaşık 48 milyon. Uluslararası göçmen işçi nüfusunda cinsiyete dayalı eşitsizlik söz konusu.
Küresel Mülteci Nüfusu 25,9 Milyon ile Kayıtlara Geçen En Yüksek Sayı
2018 yılı sonu itibarıyla dünya çapındaki toplam mülteci sayısı, 25,9 milyon olarak kaydedildi. Toplam mülteci sayısını yansıtan bu sayı, şimdiye dek kayıtlara geçen en yüksek kişi sayısı. Uluslararası koruma talebinde bulunan ve mülteci statülerin tespiti için bekleyen ve “sığınmacı” olarak nitelendirilen kişilerin sayısı ise yaklaşık 3,5 milyon oldu. Birleşmiş Milletler verilerine göre 18 yaş altı kişiler 2018 yılı sonu itibarıyla küresel mülteci nüfusunun yaklaşık %52’sini oluşturuyor.
Suriyeli Mülteci Sayısı 7 Milyona Yaklaştı
Suriye’de uzun zamandır süregelen olaylar sebebiyle ülkeden çıkış yapan mültecilerin sayısı yaklaşık 6,7 milyona ulaştı. Afganistan ise 2,7 milyon mülteci sayısı ile ülkeyi Suriye’den sonra dünyadaki en büyük ikinci menşe ülke konumuna getirdi.
Türkiye, En Çok Mülteciye Ev Sahipliği Yapan Ülke
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün Küresel Eğilimler 2019 raporuna göre Türkiye’ye mülteci ve sığınmacı olarak gelen yaklaşık 3,7 milyon Suriye vatandaşı bulunuyor. Türkiye, son 5 ardışık yıldır dünyadaki en büyük ev sahibi ülke konumunda. Ayrıca Türkiye, diğer milletlerden 330 bine yakın kayıtlı mülteci ve sığınmacıya da ev sahipliği yapıyor. 2019 raporuna göre en çok mülteci bulunduran ülkeler arasında ikinci sırada Kolombiya ve Pakistan yer alırken, 1 milyonun üzerindeki mülteci sayısı ile Almanya da en çok mülteciye ev sahibi yapan ülkeler arasında dördüncü sırada yerini alıyor.
1990-2010 döneminde Türkiye’de 1,2 milyon seviyelerinde göçmen nüfusu var iken 2010’dan sonra bu nüfusa 4,5 milyon eklendi.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Günde Bir Paket Sigara İçmek İnsan Ömrünü Yaklaşık 7 Saat Kısaltıyor mu?
Süper Lig’de Cezalı Futbolcularla İlgili Yapılan Karşılaştırmalar Doğru mu?
Video Angelina Jolie'nin Kürtlerle İlgili Yaptığı Açıklamaları mı Gösteriyor?
Video İsviçre'deki Yüksek İntihar Sebebiyle Tramvay Şirketinin Yaptığı Güvenlik Testini mi Gösteriyor?
Video Tibet'te Yaşanan Depremi mi Gösteriyor?
Video Azerbaycan Havayollarına Ait Uçağın Vurulma Animasyonunu mu Gösteriyor?
Avrupa Birliği Yeşil Pasaporta Ön Vize Şartı Getirdi mi?
Görüntüler Gerçek Squid Game’in Yaşandığı Yeri mi Gösteriyor?
Fotoğraf 1860 Yılındaki Kabe’yi mi Gösteriyor?
Video Tuncel Kurtiz'in 1978 Yılında Batı Almanya'da Verdiği Röportajı mı Gösteriyor?