Bu yazı, Nature'da yayımlanan "Over half of known human pathogenic disease can be aggravated by climate change” isimli makaleden derlenmiştir."
Hükümetlerarası İklim değişikliği Paneli (IPCC) Mart 2022’de yayınladığı raporda, iklim değişikliğine yönelik hızlı eylemler hayata geçirilmediği sürece bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların artacağını açıkladı. Artan deniz sıcaklıklarının, gıda kıtlığının ve yağış miktarındaki değişikliklerin hastalıkları önemli derecede etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle de vektör kaynaklı, gıda ve su kaynaklı, bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonları gibi pek çok hastalıkla ilgili araştırmaların sayısı son dönemlerde arttı. 

İklim değişikliği 200’den fazla bulaşıcı hastalığı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların yayılmasını artırdı. İklim değişikliği ve hastalıklar arasındaki ilişkiler üzerine yapılan çalışmaların çoğu da bu sebeple belirli patojenlere, bulaşma yöntemlerine veya aşırı hava olaylarının etkilerine odaklanıyor. 
Hawaii Üniversitesi’nde veri bilimci olan Camilo Mora ve meslektaşları, artan sıcaklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi ve kuraklıklar dahil olmak üzere iklim değişikliğinin neden olduğun on tehlikenin tüm bulaşıcı hastalıkları nasıl etkilediğine dair literatür araştırması yaptı. “Over half of known human pathogenic disease can be aggravated by climate change” isimli makale 8 Ağustos 2022 tarihinde Nature’da yayımladı. 
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin Küresel Bulaşıcı Hastalıklar ve Epidemiyoloji Ağı (GIDEON) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin listelediği 375 bulaşıcı hastalığın 218’ini yani %58’ini daha şiddetli hale getirdiğini belirledi. Astım, zehirli yılan veya böcek ısırıkları gibi bulaşıcı olmayan durumlar dahil edildiğinde ise bu sayı 277’ye ulaşıyor. 

İklimsel Tehlikeler de Hastalıklara Sebep Oluyor 

Sıcaklık ve yağış miktarındaki artışlar sivrisineklerin yaşam alanlarını da genişletti ve bu da patojenler ve insanlar birbirine daha yakın hale getiriyor. Örneğin, Dang Humması, Chikungunya ve Sıtma salgınlarında artış yaşandı. Sıcak hava dalgaları insanların su ile ilgili aktivite sayılarını arttırırken suyla bulaşan hastalıkların, örneğin kolera, sayısını da artırıyor. 

İklim tehlikeleri sadece patojenleri daha öldürücü hale getirmedi aynı zaman da bulaşma hızını da artırdı. Yüksek sıcaklıklar, Batı Nil Virüsü taşıyan sivrisineklerin hayatta kalma ve virüsü bulaştırma oranlarını etkiliyor. Bu tehlikeler aynı zamanda stres, bağışıklıkta düşüş ve yetersiz beslenme gibi faktörler aracılığıyla insanların enfeksiyonla baş etme kapasitelerini zayıflatıyor.