İstanbul’un Afet Sonrası Toplanma Merkezleri Olası Bir Depreme Hazır mı?
17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara depreminin üzerinden 16 yıl geçti. Depreme dayanıksız binalar ve böylesi büyük afetler karşısında hazırlıksız olunmasından ötürü ölü sayısı resmi rakamlara göre 18 bin, resmi olmayana rakamlara göreyse 50 binin üzerindeydi. Depremin yıldönümü vesilesiyle biz de olası bir deprem karşısında İstanbul ne kadar hazırlıklı sorusunu sorduk, ancak ulaşabildiğimiz sonuçlar endişelerimizi gidermek bir yana daha da pekiştirdi.
Belediye İnternet Siteleri Afet Sonrası Toplanma Alanlarıyla İlgili Yeterli Bilgi İçermiyor:
Bilhassa deprem sonrası ilk yardım ve geçici süreliğine konaklama ihtiyaçlarının karşılanması için hayati öneme sahip olan afet toplanma alanlarının durumunu derlemek istedik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nin resmi internet sitelerinden afet sonrası toplanma alanları ile ilgili bilgilere ulaşmaya çalıştık. Söz konusu sitelerde aradığımız bulamayınca İstanbul ilçe belediyelerinin web sayfalarında şansımızı denedik. İstanbul’un 39 ilçe belediyesinin büyük çoğunluğunun resmi web sitesinde afet toplanma alanları ile ilgili bir listeye rastlamadık. Bağcılar, Fatih, Beşiktaş ve Kadıköy belediyelerinin mahallelere göre dağılım yaptıkları afet toplanma alanları varken Maltepe ve Ümraniye Belediyeleri’nin Afet Bilgi Sistemi (ABİS) adlı bir uygulamayla ilçe haritaları üzerinde işlevlerine göre afet sonrası toplanma alanlarını belirlediğini gördük. Ayrıca Avcılar Belediyesi’nin de ABİS sistemi için altyapı çalışmalarını tamamladığını ve yakın zamanda sistemin kullanıma açılacağını gördük.
Liste görseli

İstanbul’un Afet Sonrası Toplanma Merkezleri Olası Bir Depreme Hazır mı? 1
Afet Alanları Rant Merkezlerine mi Dönüşüyor?
Belediye internet sitelerinin afet toplanma alanlarıyla ilgili yeterli bilgi vermemesi düşündürücü. Daha da vahimi bir iddiaya göre ise 2001 senesinde hazırlanan ve yakın bir tarihe kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasından ulaşılabilen Afete Yönelik Acil Eylem Planı’nda yer alan 480 çadır kent alanı, yıllar içinde rezidans ve alışveriş merkezleri ile işgal edildi. Toplum İçin Şehircilik inisiyatifi tarafından 2011 Kasım’ında yayınlanan rapor, bahsi geçen İBB Eylem Planında yer alan çadır kent alanlarını teker teker alarak bugün bulundukları durumu ortaya koyuyor. Sadece bu raporun yayınlandığı tarihe kadar 12 ilde en az 24 çadır kent ve helikopter pistinin yerinde bugün TOKİ’nin evleri, AVM’ler ve rezidanslar yükseliyor. Toplum İçin Şehircilik raporunda değinilen afet toplanma alanları ve bugünkü durumları şu şekilde:
Liste görseli

İstanbul’un Afet Sonrası Toplanma Merkezleri Olası Bir Depreme Hazır mı? 2
Kaynaklar: