Koronavirüs Üzerine Araştırmalarda Hangi Ülkeler Önde?
EğitimSağlık
İlk yayın :
13 Nisan 2020
21. yüzyılın üçüncü on yılına ciddi bir küresel tehditle başladık. Orta Çağ’da Kara Veba ve 1. Dünya Savaşı ertesindeki İspanyol Gribi, virüs ve bakteri kaynaklı bulaşıcı hastalıkların başta can kaybı olmak üzere günlük yaşama ne denli yıkıcı etkileri olabildiğini göstermişti. Fakat 2. Dünya Savaşı sonrası dönem insan kaynaklı tehditlerin doğa kaynaklı tehditleri önemli ölçüde geçtiği bir dönemdi. COVID-19 pandemisi insanlığın yanı başındaki tehditler için önemli bir hatırlatma oldu. Ama günümüzde, insanlığın elinde yüzyıl öncesine göre önemli bir silah var. 1919’da İspanyol Gribi kitleler halinde can almaya başladığında zamanın doktorları virüslerin varlığını bilseler de hastalık etkeni olarak tespit etmeleri çok mümkün değildi. Bilim ve teknoloji alanındaki bir yüzyıllık gelişim insanları kendi düşmanını tanıma açısında önemli bir konuma taşıdı.
COVID-19 hastalığı, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2’nin (SARS-CoV-2) neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı. Kasım 2002 ve Temmuz 2003 tarihleri arasında Hong Kong’ta başlayan SARS pandemisi de başka bir tür koronavirüs’ün sebep olduğu bir salgındı. Koronavirüs de aslında memelilerde ve kuşlarda hastalığa neden olan bir grup virüse verilen isim. Her ne kadar SARS ve COVID-19 pandemisiyle kendine gündemde yer bulsa da bilim camiası koronavirüslerden yaklaşık 50 yıldır haberdar. Bir grup virolog koronavirüs adını verdikleri bir virüs grubuyla ilgili bulgularını 1968’de “Nature” dergisinin Ekim sayısında yayınlamalarından bu yana koronavirüslerle ilgili Nisan 2020 itibariyle 14.566 bilimsel doküman yayınlandı.
2000 yılına kadar koronavirüslerle ilgili üretilen bilimsel doküman sayısı, bu konuyla ilgili bugüne kadar üretilen toplam doküman sayısının %18’i kadardı. Fakat 2002’deki SARS pandemisi konu hakkında artan miktarda çalışma yapılmaya başlanmasına neden oldu.
Bilimsel araştırma yapan kurumlar ve ülkelerde ABD ve Çin ön sıralarda. Koronavirüs üzerine yapılan bilimsel araştırmaların %6,6’sı Hong Kong Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi kurumlarıyla ilişiği olan bilim insanları tarafından yapılıyor.
Koronavirüs üzerine yapılan araştırmaların artışındaki önemli bir etken de araştırmaları fonlayan kuruluşların da artmış olması. Bu kuruluşlar arasında ABD merkezli kuruluşların fazlalığı dikkat çekiyor.
COVID-19’a neden olan yeni tip koronavirüs yeni tanımlanmış olmasına rağmen bu konu üzerine 2020 yılının ilk dört ayında yaklaşık 400 adet bilimsel doküman yayınlandı. Çin üniversiteleri bu üretkenlikte yine başı çekiyor.
COVID-19 ile ilgili yapılan araştırmaların %7,4’ünü fonlayan kuruluş Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi’ne doğrudan bağlı olan Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı. İlk beş fonlayıcı kuruluşta Japonya’dan iki kurum da bulunuyor.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Videonun Los Angeles Yangınını Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Süper Seçim Yılı 2024: Algı Savaşları ve Dezenformasyon
Müslüman Ülkelerin Nüfusu ve Dünya Üretimindeki Paylarıyla İlgili İddialar Doğru mu?
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Fotoğraf ABD Askerlerinin Vietnam Tahliyesini mi Gösteriyor?
Video Abraham Lincoln Uçak Gemisi’nin Kaçışını mı Gösteriyor?
1 Ocak 2025’ten İtibaren Sağlık Ocağı Randevuları 99 TL, Devlet Hastanesi Randevuları 199 TL mi Olacak?
Videonun Çin’de Gizli Bir Tesiste Üretilen Tek Boynuzlu Atları Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Video ABD Uçak Gemisinin Husiler Tarafından Vurulduğunu mu Gösteriyor?
Minik Kuşlar Bluesky'a Uçuyor