İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 13 Haziran 2023 tarihinde paylaşılan fotoğrafların 1970’lerde Türkiye’de çekildiği iddia edildi.

Fotoğraflar Gerçek İnsanları mı Gösteriyor?

Fotoğrafların olduğu kolaj videosu sosyal medyada birçok yorum eşliğinde paylaşılmış. Paylaşımların çoğu bugünün insanının ruh halini ve 1970’lerde yaşayan insanların ruh halllerini kıyaslamış. 
Fotoğrafların ne zaman çekildiğine ya da nasıl oluşturulduğuna dair detaylı bilgiye ulaşabilmek için fotoğrafların sağ alt tarafında yazılı @anatolianai kullanıcı adına sahip sosyal medya hesapları incelenebilir. Kullanıcının Twitter ve Instagram hesapları incelendiğinde, kolaj videonun 4 Haziran 2023 tarihinde “Midjourney ile 70lerde Türkiye!” açıklamasıyla paylaşıldığı görülüyor.

Kolaj halinde verilmiş görsellerin hepsi yapay zeka destekli görsel üretme programı Midjourney ile oluşturulmuş. Hesap incelendiğinde de yapay zekâyla üretilmiş ve farklı zaman dilimlerine ait başka fotoğrafları görmek mümkün. Örneğin, 1920’lerde Türkiye ve “90’larda Baba Olmak” başlıklı videolarında yapay zekayla üretilen birçok fotoğrafı birleştirerek bir bir kolaj video oluşturmuş.  

1920’lerdeki Fotoğrafların Bu Denli Kaliteli Olması Mümkün Değil

Özellikle son aylarda Midjourney ile yapay zekada üretilen görsellerin gerçekliğini anlayabilmek epey güç olabiliyor. Görsellerin gerçek mi yoksa yapay zekayla mı üretildiğini anlayabilmek  için görsellerdeki detaylar incelenebilir. Yapay zekâ ile oluşturulmuş görsellerin birçoğunda ilk olarak doğal durmayan eller dikkat çekiyor. Eller, bir fotoğrafın yapay zekâyla üretilip üretilmediği konusunda ipucu veriyor. Ayrıca, “1920’li yıllarda Türkiye” başlıklı fotoğraflardaki giyimler her ne kadar o yıllara aitmiş gibi görünsede o yıllarda bu netlikte fotoğraf çekecek bir makinenin mevcut olmadığı aşikar.

Ayrıca, görselin yapay zekâyla oluşturulup oluşturulmadığını öğrenmenin bir yolu da dijital araçlar kullanılabilir. Hive Moderation isimli yapay zekâ dedektörü, bir görselin yapay zekâyla oluşturulup oluşturulmadığını tespit edebiliyor.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafların 1970’lerde Türkiye’de çekildiği iddia edilmişti. 1970’li yıllara ait olacak şekilde kurgulanan görseller Midjourney'de üretilmiş. Yapay zeka ile üretilen fotoğraflar, @anatolianai kullanıcı adına sahip sosyal medya hesaplarında paylaşılmış. Görüntüleri paylaşan kullanıcının farklı yıllara ait kurguladığı farklı görseller de mevcut.

Sonuç olarak;

Fotoğrafların 1970’lerde Türkiye’de çekilen gerçek fotoğraflardan ibaret olduğu yanlış.