İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 2 Temmuz 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafların NATO zirvesinden olduğu iddia edildi

Benzer iddialar dünya genelinde sıklıkla paylaşıldı. İddianın örneklerine TikTok ve Reddit gibi platformlarda da rastlanıyor. 

Fotoğraflar Gerçek mi?

İçlerinde Boris Johnson, Justin Trudeau ve Emmanuel Macron’un da yer aldığı dünya liderlerinin Haziran 2022'de İspanya'daki 2022 NATO zirvesinde gaz maskeli figürler, ölü bedenler ve kafataslı “şeytani” figürler içeren sanat eserlerine baktıkları iddiaları uzun süredir sosyal medyada dolaşıyor. Sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan gönderilerde “tesadüfe bakın” gibi ifadelerle komplo teorilerine de gönderme yapılıyor. 

Ancak söz konusu fotoğraflar gerçek değil, orijinal fotoğrafların üzerinde dijital ortamda değişiklik yapılmış. Örneğin aşağıdaki 29 Haziran tarihli fotoğrafın aslında, Getty Images kaynağından ulaşılabilir. Fotoğrafın orijinalinde zirveye katılan politikacılar, ünlü “Las Meninas” tablosu önünde fotoğraflanmış. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun fotoğrafının aslı da AP tarafından fotoğraflanmış. Fotoğrafın orijinalinde Trudeau, gaz maskeli ve iskeletli figürlerin önünde değil, bir dizi portrenin önünde durduğunu ve Peter Paul Rubens'in "La Inmaculada Concepción" (The Immaculate Conception) ve Macron'un Rubens'in "Üç Güzeller" adlı başka bir eserini izlediğini gösteriyorlar. Montajlanan görüntü ise müzede yer almıyor ve bir internet platformundaki sanatçı tarafından 2006 yılında yapılmış. 

Bununla birlikte, Johnson'ın sanat eserini tek başına inceleyen fotoğrafı, ilk olarak Juanjo Martin isimli fotoğrafçı tarafından EFE için çekildi. Fotoğrafın aslında Johnson iddiada yer alan eserlere değil, Titian’ın “Emperor Charles V at Mühlberg” isimli yağlı boya tablosuna bakıyor.
İddialar daha önce Snopes, Check Your Fact, Reuters ve AFP Fact Check gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da analiz edildi. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafların 2022 NATO Zirvesinde “satanist” sanat eserleriyle fotoğraflanan dünya liderlerini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak iddiada yer alan görsellerin orijinalleri dijital ortamda düzenlenerek asıl sanat eserleri iddiadakiler ile değiştirilmiş. 

Sonuç olarak;

Paylaşımda yer alan fotoğrafların 2022 NATO Zirvesinde “satanist” sanat eserleriyle fotoğraflanan dünya liderlerini gösterdiği iddiası yanlıştır.