İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 23 Eylül 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Rahmi Koç’un 2023 yılı gelir vergisi rekortmeni olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
2023 yılı gelir vergisi rekortmeni Rahmi Koç değil, 1,95 milyar TL vergi tahakkuk eden Selçuk Bayraktar.
Ankara Defterdarlığı’nın açıkladığı Ankara genelindeki gelir vergisi rekortmenlerinde ilk 100 içinde Rahmi Koç birinci sırada yer alıyor. Rahmi Koç Türkiye genelinde Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar’ın ardından üçüncü sırada.
Rahmi Koç 2023 Yılı Gelir Vergisi Rekortmeni Değil
Sosyal medya platformlarında çeşitli haberlerin bağlamından koparılarak yanlış şekilde tekrar paylaşılması, sıklıkla karşılaşılan bir durum. İçerikten koparılan ve bağlamı göz ardı edilen haber başlıkları ya da cümleler, haberlerin orijinal anlamını çarpıtarak yanıltıcı algıların oluşmasına neden oluyor. 23 Eylül 2024 tarihinde Ankara Defterdarlığı’nın Ankara’daki gelir vergisi rekortmenlerini açıklamasıyla sosyal medyada benzer bir durum ortaya çıktı. 
Bir X hesabı tarafından aynı tarihte yapılan paylaşımda, Rahmi Koç’un 480 milyon liralık vergi ile 2023 yılı gelir vergisi rekortmeni olduğu iddiası öne sürüldü. Fakat iddia doğru değil.

Kısa bir internet araştırması ile, 2023 yılı gelir vergisi rekortmeninin 1,95 milyar TL vergi tahakkuk eden Selçuk Bayraktar olduğu bulunabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2023 yılında ikinci sırada 1,68 milyar ile Haluk Bayraktar ve 480 milyon TL ile Mustafa Rahmi Koç yer aldı. Bayraktar’ın zirveye yerleşmesi, pek çok haber sayfasına da taşındı.

Rahmi Koç’un 2023 vergi rekortmeni olarak anılmasının sebebi ise, Ankara Defterdarlığı’nın Ankara genelindeki ilk 100 vergi rekortmenlerini açıklayan bir liste yayımlaması. Bu listenin zirvesinde, ülke genelinde  üçüncü olan Rahmi Koç yer alıyor. Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar ise İstanbul ilinde yer aldığı için bu listeye dahil değil. Ankara Defterdarlığı’nın listesinin açıklanmasının ardından atılan bazı başlıkların, bu yanlış haberin yayılmasına yol açma ihtimali yüksek.
Örneğin birden fazla haber kuruluşu, haberin içinde Ankara’nın en çok gelir vergisi ödeyen isminin Rahmi Koç olduğunu belirtmesine karşın; haberin başlığını “Rahmi koç gelir vergisi şampiyonu oldu” şeklinde atmış. X platformunda da haberin yanlış yönlendirmeye sebep olabilecek şekilde bir başlıkla atıldığı görülebiliyor.

Sonuç olarak;

Rahmi Koç’un 2023 yılı gelir vergisi rekortmeni olduğu iddiası yanlış.