Almanya Tüm Covid-19 Aşılarını Durdurdu mu?
Sağlık
İlk yayın :
28 Eylül 2022
İddia şöyle;
Bir Twitter hesabı tarafından 14 Eylül 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Almanya’nın tüm Covid-19 aşılarını durdurduğunu, tavsiye etmediğini ve güvenli olmadığını belirttiği iddia edildi.
Benzer iddia çeşitli sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış.
Videonun Kaynağı Ne?
Video incelendiğinde videonun sağ üst kısımda basiscamp.live yazısı ve onun logosu görülüyor.
Paylaşımdaki videonun tamamını Youtube’da Basiscamp’in kendi sayfasında görmek mümkün.
Videonun açıklama kısmındaki “Senaryo” başlığı altında, federal hükümetin istifa ettiği ve geçici bir hükümet kurulduğu yazıyor. Yeni Federal Şansölye liderliğinde Dr. Reiner Fuellmich ve geçici hükümetin diğer üyeleri tarafından mevcut durumun çeşitli alanlardan uzmanların yardımıyla analiz edildiği ve önlemlerin bir değerlendirmesi yapıldığı yazıyor. Videodaki senaryoda ayrıca yeni hükümetin 2 hafta boyunca Covid-19 aşısı uygulamasına ara verdiğinden bahsediyor.
Basiscamp.live Nedir?
İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre basiscamp.live, 20-24 Ağustos 2021 tarihleri arasında Berlin’de gerçekleştirilen ve canlı olarak 20 saat boyunca yayınlanan bir pandemiden çıkış tatbikatıydı. Hayali bir Alman hükümetinin kriz ekibi, Ağustos ayında Almanya'nın gerçek risk durumunu analiz etme hedefiyle bir araya geldi. Virüsün son durumu, aşıların olumsuz etkileri, tedarik zinciri problemleri ve maddi yetersizlikler gibi sorunlar karşısında nasıl çözüm üretilebileceğine dair hukukçu, bilim insanı ve politikacıları içeren hayali 15 kişilik bir kurul oluşturulup bir prova yapıldı.
Tatbikatın sonucu ise şu şekilde belirtilmiş:
Sars-CoV-2 ve mutasyonlarının düşük yasallığı ve ölüm oranı göz önüne alındığında, ulusal çapta bir salgın durumu mevcut değil. Bu nedenle tüm enfeksiyon kontrol önlemleri derhal sonlandırılmalıdır. Aşılamanın giderek daha fazla görülen yan etkilerinin boyutuna ilişkin bir genel bakış elde etmek için, başlangıçta iki haftalık bir aşı moratoryumunun derhal yürürlüğe girmesi gerekir. Aşılamadan kısa bir süre sonra ölen kişilerin otopsileri rutin olarak yapılmalıdır. Hastaneler çok sayıda aşı yaralanmasını tedavi etmeye hazırlanmalıdır. Nüfus için arz sıkıntısı oluşumu yakından izlenmelidir. Toplumun bölünmesine, hükümet tarafından uygun güven verici ve uzlaştırıcı iletişim stratejileriyle karşı çıkılmalıdır. Kamuoyunun kanıta dayalı bilgilere erişiminin sağlanması, yolsuzlukla mücadele ve özellikle ilaç sektöründe lobicilik yapılması, yetki ikamesi ilkesinin güçlendirilmesi ve karar almanın bölgeselleştirilmesi yakın gelecek için önemli hususlardır.
Almanya Covid-19 Aşısı Uygulamasını Durdurdu mu?
Almanya Sağlık Bakanlığına bağlı bağışıklık sistemi hastalıklarının incelenmesine ilişkin bir kuruluş olan Paul-Ehrlick Enstitüsü’nün internet sitesindeki bilgilerde mevcut uygulanan Covid-19 aşılarına ulaşmak mümkün. Bilgiler incelendiğinde Almanya’da şu anda aralarında Pfizer/Biontech ve AstraZenaca da dahil olmak üzere 6 farklı aşının uygulamasının devam ettiği görülüyor. Aşıların türleri, lisans numaraları ve tarihleri, ayrıca aşılar hakkında bilgilere de buradan ulaşılabiliyor.
Benzer iddiayı Reuters de incelemiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda Almanya’nın Covid-19 aşılama uygulamasını durdurduğu iddia edilmişti. Videoda kaynak olarak görülen basiscamp.live’ın internet sitesi incelendiğinde 20-24 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılan bir pandemiden çıkış tatbikatı olduğu yazıyor. Ayrıca basiscamp.live’ın Youtube hesabında ilgili videoyu görmek mümkün ve açıklama kısmında videodan “senaryo” olarak bahsedilmiş. Bunun yanında Almanya Sağlık Bakanlığına bağlı bir kuruluş olan Paul-Ehrlick Enstitüsü’nün internet sitesinde uygulanan aşılara ve lisans bilgilerine ulaşmak mümkün. Aşılamanın durdurulduğuna dair herhangi bir bilgi yazmıyor.
Sonuç olarak;
Almanya'nın tüm Covid-19 aşılarını durdurduğu iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Video Tuncel Kurtiz'in 1978 Yılında Batı Almanya'da Verdiği Röportajı mı Gösteriyor?
Video Almanya'daki Saldırı Sonrası İstanbul’daki Kutlamaları mı Gösteriyor?
Müslüman Ülkelerin Nüfusu ve Dünya Üretimindeki Paylarıyla İlgili İddialar Doğru mu?
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Videonun Greta Thunberg’in Türkiye’ye Küfür Ettiğini Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Japonya Eski İçişleri Bakanı Kazuhiro Haraguchi'nin Aşıların Milyonlarca İnsanı Öldürdüğünü Söylediği İddiası Doğru mu?
Elinde İncil Tutan Adolf Hitler Görseli Gerçek mi?
Almanya Kaçak Sığınmacıları Daha Hızlı Gönderme Konusunda Türkiye ile Anlaştı mı?
Video Aşı Olmayı Reddeden Bir Hastanın Darp Edilmesini mi Gösteriyor?
Bill Gates Aşılara Karşı Çıkanları Susturmak İçin Yapay Zekayı Kullanacaklarına Dair Bir Açıklamada Bulundu mu?