"Bu içerik Beril Nur Özbilir tarafından hazırlanmıştır."
Bir Twitter hesabı tarafından 22 Ağustos tarihinde yapılan paylaşımda, Ankara Keçiören’de maskesiz gezen vatandaşların okla vurulduğu ve 7 kişinin yaralandığı iddia edildi. Gönderi 4 binden fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Ankara Keçiören'de maskesiz gezen vatandaşlar okla vuruldu. 7 yaralı.

İddia farklı kullanıcılar da tarafından paylaşılmış.
İddia Nasıl Yayıldı?
İddiada paylaşılan haberin kaynağı Kritik Haber isimli bir Twitter hesabı. Bu hesap incelendiğinde yapılan paylaşımların parodi nitelikli olduğu anlaşılıyor. Bu hesabın açıklamasında da “Haberleri duymak istediğiniz şekliyle sunuyoruz. "Parody"” metniyle hesabın parodi haberler paylaştığı belirtilmiş.
İddiaya söz konusu olan gönderi de parodi nitelikli olarak paylaşılsa da yayıldığı kitle arttıkça kullanıcılar haberi gerçek olarak paylaşmaya başlamış. Paylaşımlara verilen cevaplar da haberin parodi olarak anlaşılmadığını kanıtlıyor.

İddiada yer alan görsel internette tersine arama yapıldığında birçok yabancı haber sitesinde benzer haber başlıkları çıkıyor. Independent’ın haberine göre, Kenya’da ormanda gezinen bir adam, ağacın altında uyuyan Maasai Kabilesi’nden bir kişiyi yanı başında duran aslandan uyarmaya giderken ağzından okla vurulduğunu söylüyor.

Ağzından okla vurulan William Hofmeyr, kendisini vuran kişinin kendisini arabaya kadar takip ettiğini ancak ateş açması sonucunda uzaklaştığını dile getiriyor.
Olayla ilgili başka bir görsel de The Australian’da yer alan farklı bir haber başlığı için kullanılmış:

İddia YANLIŞ
21 Ağustos’ta bir Twitter hesabı tarafından Ankara Keçiören’de maskesiz gezen vatandaşların okla vurulduğu ve 7 kişinin yaralandığı iddia edilmişti. Haber parodi nitelikli içerikler paylaşan bir Twitter hesabı tarafından dolaşıma sokulmuş. Fakat gönderi yayıldıkça kullanıcılar paylaşımı gerçek bir haber olarak paylaşmaya başlamışlar. İddiada kullanılan görsel araştırıldığında da farklı dilde haber yapan siteler tarafından kullanıldığı anlaşılıyor.

Sonuç olarak;

Ankara’da maskesiz gezen vatandaşların okla vurulduğu ve 7 kişinin yaralandığı iddiası yanlış.