Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 22 Mayıs 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda yer alan videonun Antartika’da bulunan dev bir dinozor iskeleti olduğu iddia edildi

İddia YANLIŞ

→ Dinozorların soyu, 65.5 milyon yıl önce büyük bir göktaşı çarpmasıyla tükenmiştir. 
→ Karbon testi, sadece birkaç bin yıl öncesine kadar olan organik kalıntıları tarihlendirebilir, milyonlarca yıl öncesine ait fosilleri değil.
→ Antarktika'da dev bir Chucarosaurus Diripienda iskeletinin 1 milyon yıl öncesine ait olduğu iddiası, bilimsel olarak yanlıştır ve gönderide yer alan görsel manipüle edilmiş.
Dinozorların Soyu 65.5 Milyon Yıl Önce Tükendi
Dinozorlar, tarih öncesi dünyanın en büyüleyici yaratıkları arasında yer alıyor ve bu devasa canlılar hakkında her gün yeni bilgiler keşfediliyor. Ancak, sosyal medyada dolaşan birçok yanlış bilgi, bu büyüleyici yaratıkların gerçek tarihini ve bilimsel bulguları gölgede bırakıyor. Özellikle, dinozorların nasıl göründüğü ve nasıl yaşadıkları hakkında yanlış bilgiler sosyal medyada yaygınlık kazanıyor. 
İlgili gönderide yer alan açıklamaya göre, Antartika'da bulunan dev bir Chucarosaurus Diripienda iskeletinin, bu tür 65 milyon yıl önce tükenmiş olmasına rağmen, gelişmiş karbon testleri sayesinde 1 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilmiş. Öncelikle açıklamada da belirtildiği gibi, dinozorlar yaklaşık 65.5 milyon yıl önce, devasa bir göktaşının Dünya'ya çarpmasıyla başlayan bir dizi jeolojik olayın sonucunda, o zamanlarda yaşayan tüm türlerin yüzde 75'inden fazlasıyla birlikte dünyadan silindi. Bu tür kalıntıların karbon testiyle 1 milyon yıl önce yaşamış olduklarının tespit edilmesi olası değil. Çünkü karbon testi, sadece birkaç bin yıl öncesine kadar olan organik kalıntıları doğru bir şekilde tarihlendirebilir, milyonlarca yıl öncesine ait fosiller için uygun değildir.
Google Scholar üzerinden ulaşılabilen 2023 tarihli bir makalede, Arjantin'in Patagonya bölgesinde, Neuquén Eyaleti'nde, Erken Geç Kretase dönemine ait yeni bir devasa titanozorian sauropod türü olan Chucarosaurus Diripienda’nın keşfi anlatılıyor. Makalede bu yeni türün omurga ve kemik özellikleri incelenmiş ve bu dinozorun tahmini vücut kütlesinin 67.3 metrik ton olduğu belirtilmiş​. Bu bulgular, devasa sauropodların biyomekaniği, yaşam biçimleri ve ekolojik ilişkileri hakkında okuyucuya yeni bilgiler sunuyor. Ancak makalede, bu türün 1 milyon yıl öncesine ait iskeletinin Antartika’da bulunduğuna dair herhangi bir bilgiye rastlanmıyor.
Görsel Dijital Ortamda Oluşturulmuş
Gönderide yer alan görselin gerçekliği ile ilgili bir araştırma yapmadan evvel dinozorlarla ilgili bilimsel bilgilere uygun şu tespiti yapmakta fayda var: Gönderide yer alan görseldeki dinozor iskeletinin boyutu ve Antarktika'daki doğal çevreyle uyumu, bu tür bir buluntunun gerçekte var olma olasılığını düşürüyor. Dinozor iskeletleri tipik olarak bu şekilde korunmaz ve böylesine büyük bir iskeletin keşfi de dünya çapında büyük yankı uyandırırdı. 
Ayrıca, fotoğrafın yapay zeka ya da diğer görsel manipülasyon araçlarıyla üretilmiş olabileceğine dair belirgin işaretler vardır. Gölgelendirme, ışıklandırma ve detaylar, dijital olarak oluşturulmuş görüntülerde sıkça görülen tutarsızlıkları taşımaktadır. Son olarak, dinozor iskeletinin çevresi ve bulunduğu ortam, gerçekçi olmayan ve doğal olmayan unsurlar barındırmaktadır.

Görsel üzerindeki araştırmayı görsel manipülasyon tespit araçlarıyla sürdürmek mümkün. Forensically adında, değiştirilmiş görseller için ücretsiz analiz yöntemi sağlayan bir araç, bu görsel için kullanılabilir. Görüntüde yapılan gürültü analizi, fotoğrafın değiştirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Normalde, benzer alanlarda gürültü dağılımı tutarlı olur. Ancak, bu analizde dinozor iskeletinin olduğu alanlarda gürültü desenlerinde önemli tutarsızlıklar mevcut. Bu da iskeletin bu görsele sonradan eklenmiş olabileceğini düşündürüyor. Yani gürültü desenlerindeki bu farklılıklar fotoğrafın manipüle edilmiş olma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak;

Antartika'da devasa bir dinozor iskeleti bulunduğu iddiası yanlış.