Bir Twitter hesabı tarafından 25 Kasım 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafta Ayasofya’da kırılan bir taşın altından 5 parça İbranice yazı çıktığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Ayasofya’da kırılan taşın altından 5 parça İbranice yazı çıktı.

İddia daha önce doğruluk kontrolü platformu Teyit tarafından da incelenmiş.
Ayasofya’da Bulunan Kağıt Parçaları İbranice mi?
Söz konusu iddia birçok haber sitesinde de yazıların İbranice olduğu doğru kabul edilerek yazılmış ve ardından yayılmaya başlamış. Paylaşımda bulunulan fotoğraflara bakıldığında ise kağıtların yeni ve mürekkebin taze olduğu anlaşılabiliyor.

Tersine görsel arama yapıldığında Ayasofya’da ortaya çıkan kağıtlar ile ilgili daha fazla görsel elde edilebilir. Yazılar incelendiğinde, paylaşımda yer alan fotoğrafın İbranice değil, Runik alfabesiyle yazıldığı görülebilir. İbrani alfabesiyle de ikili karşılaştırma yapıldığında paylaşımda bulunulan yazının Runik alfabesiyle yazılmış olduğu kesinleşiyor. Bu alfabe daha önce İlk Çağ Orta Asya toplumları, Macarlar ve Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılmış.

İnternet arama motorlarında yapılan görsel arama sonucunda bulunan diğer kağıt parçalarının da yine İbranice değil, Romanya’da konuşulan Rumence olduğu ortaya çıkıyor.

NTV’nin haberine göre, kağıtlardaki yazılar dilek amaçlı yazılmış. Mektupları yazan kişi, ailesi için iyi şans ve Green Card dileklerinde bulunmuş. Bu dileklerin arasındaki “Green Card” ifadesi içeriğin yakın tarihte oluşturulduğuna kanıt olarak sunulabilir.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, Ayasofya’da kırılan taşın altından İbranice 5 parça kağıt bulunduğu iddia edilmişti. Arama motorları üzerinden tersine görsel arama yapıldığında paylaşımdaki yazıların İbranice değil, Runik alfabesiyle yazıldığı anlaşılıyor. Bulunan diğer kağıt parçalarındaki yazıların da yine İbranice değil, Rumence yazıldığı ortaya çıkıyor. Yazıların içeriği araştırıldığında, dilek ve dua içeren yazılar olduğu anlaşılıyor. Kağıtların taşın altına nasıl konduğu ve taşın nasıl yerinden oynatıldığı ile ilgili olarak savcılığın başlattığı soruşturma devam ediyor.

Sonuç olarak;

Ayasofya’da kırılan taşın altından 5 parça İbranice yazının çıktığı iddiası yanlış.