Bir X hesabı tarafından 14 Kasım 2024 tarihinde paylaşılan gönderide Bayburt’ta tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyonda altı milyon € değerinde bir Picasso tablosu ele geçirildiği iddia edildi.
İddia birkaç saat içinde X platformunda birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı.
İddia YANLIŞ
Bayburt’ta ele geçirilen tablo bir replika.
Tablo Picasso değil, Rus asıllı İtalyan ressam Andrei Frantsevich Belloli tarafından resmedilmiş.
Çeşitli varyasyonları bulunan ve 19. yüzyılda resmedilen tablonun adı “The Bather”.
Tablo Picasso’nun Eseri Değil
İspanyol ressam ve heykeltıraş Pablo Picasso, 20. yüzyılın en etkili sanatçılarından biri olarak biliniyor. Birçok farklı tarza öncülük eden eserleri; özellikle kübizm akımı ile öne çıkıyor. Resimlerinin yanı sıra heykel, seramik ve baskı tekniklerinde de eserler veren Picasso; Guernica, Avignonlu Kadınlar ve Ağlayan Kadın tablolarıyla sanatseverlerin aklında yer edinen dünyaca ünlü eserlerden.
Dünyaca ünlü sanatçılar ve eserleriyle ilgili sansasyonel gelişmeler sosyal medya kullanıcıları tarafından oldukça ilgi görüyor. 14 Kasım 2024 tarihinde X platformunda paylaşılan “Bayburt’ta Picasso tablosu ele geçirildi.” iddiaları da kısabir süre içinde viral oldu.
İddiaların çıkış kaynağı, Bayburt’ta İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonla Doğu Roma ve Osmanlı döneminden 3 binden fazla sikke ve çeşitli obje ile “Picasso’ya ait olduğu değerlendirilen” tablonun ele geçirildiği haberleri. Haber Global’in ve İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) duyurduğu haberlerde tablonun Picasso’ya ait olarak değerlendirildiği belirtilmiş.
Haberlerde yer alan görseller incelendiğinde, tablonun Picasso’ya atfedilmesinde sol alt bölümde yer alan Picasso’nun imzası görülüyor. İmzanın altında 1875 olabilecek fakat tam okunamayan bir tarih de yer alıyor.
Picasso’nun 1881’den 1973’e kadar yaşadığı biliniyor. Tablodaki tarihin 1875 yerine 1895 olduğu düşünülürse ve Picasso’nun ilk yıllarındaki eserlerinde kullandığı sanatsal üslup karşılaştırıldığında tablonun Picasso’ya ait olabileceği ihtimali bulunuyor. Ancak Picasso’nun tüm eserlerinin yer aldığı WikiArt sitesi incelendiğinde iddiada yer alan tablo bulunamıyor.
Eser Andrei Frantsevich Belloli’ye Ait
Haberde yer alan görsel, Google Lens üzerinden tersine görsel arama ile araştırıldığında sonuçlarda Andrei Frantsevich Belloli ismiyle karşılaşılıyor. Bu isim araştırıldığında ise Rus asıllı İtalyan ressamın 1820-1881 yılları arasında yaşadığı ve 1861,1869 ve 1871 gibi değişen tarihlerde resmedilen “The Bather” (Banyo yapan kadın) tablosu varyasyonlarıyla ünlü bir ressam olduğuna ulaşılıyor.
The Bather anahtar kelimesi arama motorlarından tarandığında da çeşitli müzayede sitelerine ulaşılıyor. İddiada yer alan tablo Alte Kunst Vienna, Arthive, Christies ve Artnow gibi müzayede ve replika eserler satan sitelerdeki görsellerle karşılaştırıldığında eserin The Bather olduğu anlaşılıyor. The Bather eserinin Bellolli tarafından farklı varyasyonlarla resmedildiği de belirtilmiş. Ana planda nü kadının yer aldığı varyasyonlarda kadının saç rengi ve çömlek detayları değişiklik gösteriyor. Bayburt’ta ele geçirilen tablonun üzerinde Picasso imzası ve tarih detayları da mevcut. Dolayısıyla ele geçirilen tablo bir replika.
Sonuç olarak;
Bayburt'ta ele geçirilen tablonun Picasso'ya ait olduğu iddiası yanlış.