Bir Instagram sayfasında 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Japon iş insanı Sakura’nın Türkler hakkında kimi ifadeler kullandığı iddia edildi. Paylaşım yaklaşık 29 bin beğeni almış.
Paylaşımda geçen iddia şu şekilde:
Japon işadamı Sakura: Siz Türkler rahatınıza düşkünsünüz. Mütevazi yaşamıyorsunuz. Daha sonra borç batağına giriyorsunuz. Ben işadamıyım sıradan evim arabam var. Görüyorum ki sizde böyle değil. Asgari ücretlide en lüks telefon var. Ayrıca milli değilsiniz. Marka sevdanız var. Biz Japonlar yatırımı bilgiye yapıyoruz. Siz hazıra konuyorsunuz. Üretemediğiniz takdirde sadece tüketici olarak kalırsınız.
Benzer iddia Facebook ve Twitter gibi çeşitli sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış. Doğrulama platformu “Doğruluğu Ne?” iddiayla ilgili bir analiz de yayınlamış.
Japon İş İnsanı Sakura Kim?
Çeşitli ulusal haber sitelerinde yayınlanmış köşe yazılarında söyledikleri alıntılanmış olan Japon iş insanı Sakura hakkında aslında internette bir bilgi yok. “Japon iş adamı Sakura” şeklinde internette arama yapıldığında herhangi bir bilgiye ulaşmak mümkün değil. Benzer bir aramayı İngilizce yapınca da herhangi bir sonuca ulaşılamıyor. Fakat aynı fotoğraf üzerine farklı fontlarda çeşitli sözlerin yer aldığı görüntülerin paylaşıldığını görmek mümkün. Bir diğer ifadeyle, internette ‘meme’ veya ‘internet geyiği’ adı verilen anonim şekilde üretilip genellikle bir fotoğraf ve video üzerine yazı eklenmesiyle ortaya çıkarılan dosyalardan ‘Japon iş insanı Sakura’ adı altında çok sayıda mevcut. Yandex üzerinden söz konusu fotoğraf aratıldığında yerli ve yabancı sitelerde de görselin kullanıldığı farklı haberlere ulaşabiliyor. Stok fotoğraf sitelerinde de aynı fotoğrafa rastlamak mümkün.

Bing üzerinden aramaya yapıldığında ise görüntünün en eski 16 Şubat 2016 tarihinde bir yabancı internet sitesinde kullanıldığı görülebiliyor.

İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfasında 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda Japon iş insanı Sakura’nın Türkler hakkında imi ifadeler kullandığı iddia edilmişti. Fakat ne Sakura adında bir Japon iş insanına ne de görüntünün ona dair olduğuna dair güvenilir kaynaklarda bir bilgi mevcut değil. Paylaşım yanlış bilgi formlarında uydurmaya örnek.

Sonuç olarak;

Sakura isimli bir Japon iş insanı Türkler hakkında çeşitli tanımlamalarda bulundu iddiası yanlış.