Bir Twitter kullanıcısı tarafından 16 Ocak 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Boris Johnson’ın dans videosunun karantina dönemine ait olduğu iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Salgın Kısıtlamalarına Rağmen Bir Partiye Katıldığını Kabul Etmesinin Ardından Dans Videosu Alay Konusu Oldu #İngiltere

Boris Johnson’ın Dans Ettiği Video Karantina Dönemine Mi Ait?
27 Ocak 2022 tarihinden itibaren maske ve aşı pasaportu gibi Covid-19 tedbirlerinin kaldırılacağı açıklanan İngiltere’de son zamanlarda ülkenin Başbakanı Boris Johnson’a ait bir video gündemde yer buluyor. Sosyal medyayı hayli meşgul eden video, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın karantina döneminde parti verdiği iddialarıyla internette yayıldı. Boris Johnson ve bir kadının Star Wars kılıcıyla dans ettiği görülen videonun, Birleşik Krallık’ın Covid-19 nedeniyle kapanmaya gittiği dönemlerde çekildiği iddia ediliyor.
Yakın dönemde ortaya atılan suçlamaları kabul eden Boris Johnson, 2020’nin Mayıs ayında karantina uygulamaları İngiltere’de geçerliyken Downing Street’te bir partiye katıldığını itiraf etti ve özür diledi. Bunun yanında Johnson Covid-19 tedbirlerini ‘teknik olarak’ ihlal etmediğini de belirtti. Bu tarihe yakın bir zamanda da Boris Johnson’a ait bir dans videosunun internette dolaşıma sokulması insanlara videonun 2020 yılındaki partiden bir görüntü olduğunu düşündürdü ve oldukça büyük tepki topladı. Muhalif partiler Boris Johnson’a istifa çağrısı yaptı. Hatta İngiltere’de Başbakanı protesto etmek için 100 kadar kişi Boris Johnson maskesi takıp sokakta dans etti.
Video 2020 Yılında Mı Çekildi?
Tersine görsel arama yöntemi ile video internette aratıldığında videonun yeni ortaya çıktığı görülüyor. Medya kuruluşlarından The Independent ve Reuters gibi kurumların paylaştığı bilgilere göre, Boris Johnson’a eşlik eden ve elinde Star Wars kılıcı tutan kişi Eski Londra Meclis Üyesi Jenette Arnold. Arnold, resmi Twitter hesabından da Johnson ile dans eden kişinin kendisi olduğunu doğrulamış.
Fakat Arnold’un Twitter üzerinden yaptığı açıklamalara göre video 2020 veya 2021 yılına ait değil. Bir tweet ile The Independent’ın haberine yorum yapan Arnold, videodaki dans eden kişinin kendisi olduğunu ama videonun yıllar önce City Hall’daki Noel partisinde, Boris Johnson’ın Londra Belediye Başkanı olduğu zamanlarda çekildiğini belirtmiş. Arnold başka bir tweetinde ise videonun Noel partisi için tahminen Aralık 2018 tarihinde çekildiğini yazmış.

Londra Belediyesi’nin internet sitesindeki bilgiye göre Arnold, 2000-2021 yılları arasında Londra Belediye Meclisi’nde görev almış. Boris Johnson ise 2008-2016 yılları arasında Londra Belediye Başkanlığı yapmış. Yani bahsi geçen iki kişinin aynı dönemde belediyede görev aldığı görülüyor ve karşılaşmaları mümkün. Londra Belediyesi’nden bir sözcü de Reuters muhabirine videonun Boris Johnson’ın Belediye Başkanlığı sırasında çekildiğini iletmiş.
Son olarak, Eski Londra Belediye Meclisi Üyesi olan Tom Copley Twitter’da 2015 tarihli bir fotoğraf paylaşmış. Fotoğrafta Boris Johnson’ın dans partneri Arnold da görülüyor. Yani, 2015 yılında Londra Belediyesi’nde bir Noel partisi düzenlenmiş. Fotoğrafın 2015 yılına ait olduğu ve videonunda o partiye ait olduğu sonrasında Arnold tarafından da onaylanmış.
Sonuç olarak, her ne kadar Boris Johnson 2020 yılında karantina tedbirlerini ihlal ettiğini resmi olarak kabul etse de sosyal medyada paylaşılan parti videosu güncel değil. 2015 yılına ait olan video döneminde daha Covid-19 salgını ortaya çıkmadığı için, iddianın doğru olmadığı görülebiliyor.
İddia YANLIŞ
16 Ocak 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından yapılan paylaşımda videonun Boris Johnson’ın İngiltere’de kısıtlamalar varken parti verip dans ettiği videoyu gösterdiği iddia edilmişti. Başbakan Johnson resmi olarak 2020 yılında Covid-19 tedbirlerini ihlal ettiğini açıklasa da video 2020 yılındaki ihlalleri değil, 2015 yılında Londra Belediyesi tarafından düzenlenen Noel partisini gösteriyor.

Sonuç olarak;

Videonun, Boris Johnson’ın İngiltere’de kısıtlamalar varken parti verdiğini gösterdiği iddiası yanlış.