İddia şöyle;

Bir Facebook hesabında 4 Eylül 2023 tarihinde yapılan paylaşımdaki videoda, BOTAŞ’ın Türkiye vatandaşlarına özel haftalık kâr payı dağıtan yatırım platformu başlattığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Bir kamu iktisadi teşebbüsü olan BOTAŞ’ın halka açık bir şirket olmamasından dolayı hisse satışı yapması ya da kar payı dağıtması mümkün değil. 
Paylaşımdaki video görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilmiş aldatma amaçlı görseller içeriyor. 
BOTAŞ’ın ismini kullanarak dolandırıcılık yapan hesapların çoğalması üzerine kurum kamuoyu duyurusu yayınlayarak kar payı dağıtan bir platforma sahip olmadığını açıklamış. 
BOTAŞ’ın Kâr Payı Dağıttığı Bir Yatırım Platformu Yok
Türkiye’de son yıllarda etkili olan yüksek enflasyon ve ekonomi politikaları farklı yatırım araçlarına olan ilgi ve arayışı artırıyor. Bu da sosyal medya platformlarında çeşitli firmaların isimlerini kullanarak para kazandırma vaadiyle dolandırıcılık yapan paylaşımların çoğalmasına neden oldu. Söz konusu paylaşım da BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) ismini kullarak sahte bir platforma kayıt olan herkese firmanın haftalık olarak kar payı dağıtacağı vaadiyle dolandırıcılık yapıyor. Konuyla ilgili birçok şikayete internet ortamında erişmek mümkün. 
Öncelikle paylaşımın yapıldığı sayfa  “Sr.Games” adında ve girişinde Portekizce olarak oyunlar hakkında mizah sayfası olduğunu yazan 13 takipçili bir Facebook hesabı. Hesapta bir paylaşıma rastlanmıyor. Hesabın bu özellikleri sahte ya da ele geçirilmiş olma ihtimalini artırıyor. 
Paylaşılan videoda ise TRT Haber’den alındığı anlaşılan bir kesit var. Fakat bu kesit bir arka plan olarak kullanılmış. Bu arka plan görüntüsünde “Son Dakika” logosu ve  “BOTAŞ Tüm Türkiye Sakinlerine Kar Payı Ödüyor” başlığıyla bir haberin verildiği anlaşılıyor. Fakat bu görüntü yakından incelendiğinde bazı tuhaflıklar dikkat çekiyor. Örneğin kanalın alttan geçen şeridinde Çorum’da inşaat işçisi olarak çalışan Ebru isimli bir kişinin, videoda anlatılan yolla gelirini arttırarak araba satın aldığı, ailesini desteklediği, yurtdışına çıkabildiği gibi iddialar yer alıyor. TRT Haber spikerinin konuştuğu görülmesine rağmen başka bir dış ses konuşarak BOTAŞ’ın nasıl para kazandırdığını anlatıyor. Tüm bu ipuçları video kesitinin görsel manipülasyonlarla değiştirilerek izleyiciyi sahte platforma yönlendirme amacı taşıdığını gösteriyor.
BOTAŞ Halka Açık Bir Şirket Değil
BOTAŞ’ın resmi internet sitesine girdiğimizde kuruluşu ve yapısıyla ilgili bilgilerin olduğu Şirket Profili sayfasına ulaşabiliyoruz. 15 Ağustos 1974 tarihinde BOTAŞ, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 27 Ağustos 1973 tarihinde imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde Irak ham petrolünün İskenderun Körfezi’ne taşınmasını gerçekleştirmek üzere, 7/7871 Sayılı Kararnameye istinaden kurulmuş. Başlangıçta sadece boru hatları ile petrol taşımacılığı yaparken, 1986 yılından itibaren doğal gazın ticareti ve taşımacılığı ile ilgili faaliyetlerine de başlamış. Bakanlar Kurulu'nun 8 Şubat 1995 tarih ve 96/6526 sayılı kararıyla 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi karlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olarak yapılandırılmış. BOTAŞ halka açık bir şirket olmadığından hisse satışı yapması da mümkün değil.

Mart 2023’ten bu yana BOTAŞ’ın adını kullanarak yapılan dolandırıcılık iddiaları zaman zaman gündem oldu. Bu nedenle kurumun sayfasında dolandırıcılığa karşı uyaran bir kamuoyu duyurusu var. BOTAŞ daha önce 10 Mart 2023 tarihinde de, artık site ziyaretçilerini girişte karşılayan duyuruya benzer bir kamuoyu duyurusu yapmış.
BOTAŞ ile ilgili iddiaların sosyal medyada yayılmasının devam etmesi üzerine 6 Mart 2024 tarihinde kurum ayrı bir duyuru daha yayınladı. Duyuruda sosyal medya platformlarında dolaşımda olan içeriklere itibar edilmemesi gerektiği bir kez daha vurgulandı. 
Bu içerik Dicle Kızılkan tarafından kaleme alınmış olup Doğruluk Payı editörleri tarafından güncellenmiştir. 

Sonuç olarak;

BOTAŞ’ın Türkiye vatandaşlarına haftalık kâr payı dağıtan bir yatırım platformu başlattığı iddiası yanlış.