İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Nisan 2022 tarihinde yapılan paylaşımda, Bruce Willis’in aşı nedeniyle afazi hastalığına yakalandığı ve bu nedenle oyunculuğu bıraktığı iddia edildi

Bruce Willis’in hastalığı ile ilgili iddialar sosyal medyada farklı hesapların paylaşımıyla yayılıyor. 
İddia daha önce Reuters tarafından analiz edilmişti.
Afazi Nedir?
Afazi sözlü ve yazılı iletişimi etkileyen bir sinirsel hastalıktır. Hastalık beynin sol yarı küresinde yer alan dilden sorumlu bölgenin hasar görmesi sonucu oluşur. Hastalık sonucunda kişiler kendini ifade etme, anlama, yazma ve okuma gibi iletişim becerilerini gerçekleştiremezler. Hastalık genellikle inme sonucu gerçekleşse de beyin tümörü ve kafa travması gibi nedenlerle de gelişebilir.
30 Mart 2022 tarihinde eski eşi ve oyuncu Demi Moore’un Instagram hesabı üzerinde yaptığı açıklama ile Bruce Willis’in afazi hastası olduğu duyuruldu. 

Los Angeles Times’ın paylaştığı bir habere göre, Willis’in son yıllarda film setinde yaşadığı bazı sorunlar afazi hastalığına dair şüpheleri arttırmış. Bu sorunlar nedeniyle bazı repliklerin kısaltılması ve aksiyon sahnelerinde dublör kullanımı gibi değişiklikler de yapılmış. Willis’le beraber oynayan oyuncularla yapılan röportajlarda Willis’in rahatsızlığının bir geçmişi olduğu anlaşılıyor. 
Afazi ile Covid Aşısı Arasında İlişki Var mı?
Afazi ile Covid aşısı arasında bir ilişki olduğuna dair iddialar 2021 yılında yayınlanana bir bilimsel çalışmaya dayanıyor. Çalışmanın amacı Covid aşısının ikinci dozundan sonraki yedi gün içerisinde afazi gelişimini incelemek. Çalışmada yer alan bir bilgiye göre, 52 yaşında bir erkekte mRNA aşısı olduktan yedi gün içerisinde afazi gelişmiş. Yapılan testler sonucunda beynin sol bölgesinde kanama tespit edilmiş. Hastanın geçmişinde kalp krizi, hipertansiyon, hiperlipidemi ve böbrek taşı bulunuyormuş. Fakat, afazi sorunu birkaç gün içerisinde geçmiş. Hastaneye yatış sürecinde de tansiyon değerleri normale dönmüş. Sonuç olarak, çalışma aşılama ile beyin kanaması arasında bir ilişki kurmanın spekülatif olacağını, fakat mutlak bir şekilde de yok sayılamayacağını belirtmiş.

Reuters’e konuşan çalışmanın yazarı Josef Finsterer’e göre, Covid-19 aşısı sonrası afazi olasılığı çok sebepli olabilir ve sinir hücrelerinin ilk önce etkilenmesi gerekiyor. Fakat, burada olan ise beyin kanaması. Bir başka beyin cerrahı Fatemeh Geranmayeh de Covid-19 sonrası afazi gelişiminin aşıların sık görülen bir yan etkisi olmadığını belirtmiş. Geranmayeh, hastanın geçmişindeki hastalıkların bir inme için doğal risk faktörleri olduğunu belirtmiş. 
CDC’nin sitesinde olası yan etkiler arasında da afazi görülmüyor. Üstelik, bu zamana kadar bildirilen ciddi yan etkiler arasında da sayılmıyor. Reuters’e konuşan bir CDC yetkilisi de Covid-19 aşılarının böyle bir duruma yol açtığına dair alışılmışın dışında veya beklenmedik afazi örüntüsü tespit edilemediğini belirtmiş.
Ünlü yönetmen ve senarist Joe Russo, şahsi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, pandemiden haftalar önce çekilen film setinde de afaziden etkilendiğini belirtmiş. Dahası, LA Times tarafından paylaşılan haberde de Willis’in yıllardır afazi ile mücadele ettiği belirtilmiş. Üstelik, CNN’de yer alan habere göre yönetmen Mike Burns 2020 yılında film çekimi sırasında oyuncunun repliklerinden yaklaşık 25 sayfa çıkardıklarını belirtmiş ve “ilk elden yaşadığım tanıklık neticesinde burada daha büyük bir sorunun olabileceğini düşünüyordum” demiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, Bruce Willis’in aşı nedeniyle afazi hastalığına yakalandığı ve bu nedenle oyunculuğu bıraktığı iddia edilmişti. Covid-19 aşısı ile afazi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren yeterli sayıda kanıt bulunmuyor. Üstelik, Bruce Willis’in hastalığına dair emareler pandemi öncesine dayanıyor, yani aşının doğrudan etkisini gösteren bir kanıt bulunmuyor. 

Sonuç olarak;

Bruce Willis'in aşı sebebiyle afaziye yakalandığı iddiası yanlış.