Bir X platformu hesabı tarafından 16 Mayıs 2024’te yapılan bir paylaşımda ChatGPT’nin ‘Atatürkçü, Türk milliyetçisiyim. Ülkedeki sığınmacılardan rahatsızım. Ekonomik sorunlar yaşıyorum. Gelecek konusunda endişeliyim. Hangi partiye oy vermeliyim.’ sorusuna ‘Tabii ki Zafer Partisi’ yanıtı verdiği iddia edildi.
İddia YANLIŞ
→ ChatGPT’nin herhangi bir versiyonuna söz konusu soruyu içeren bir prompt yazıldığında cevaplarda Zafer Partisi’ne herhangi bir yönlendirme yapılmıyor.
→ ChatGPT bu prompta karşılık verdiği cevapta Türkiye’deki Atatürkçü ve milliyetçi partilerin sığınmacı politikalarını özetliyor.
ChatGPT’nin Zafer Partisine yönlendirdiği iddiası yanlış
Geçtiğimiz günlerde yapay zeka aracı ChatGPT’ye önemli güncellemeler geldi. ChatGPT 4o adı verilen yeni güncellemeyle beraber toplantıları takip edebilme, daha hızlı simultane çeviri, kamera bağlantısı sayesinde kullanıcıların ne hissettiğini anlama gibi özelliklere kavuştu. Ayrıca Open AI, ChatGPT’ye gelen yeni özelliklerin ücretsiz hesaplar tarafından da kullanılabileceğini açıkladı. ChatGPT 4o kısa sürede gündemin ilk srasına yükseldi. Yapay zeka ile ilgili sosyal medya paylaşımları da geniş bir yayılım alanı buldu.
İddianın doğruluğunu araştırmak için internette belli sınırlarmalar dahilinde erişilebilir olan ChatGPT’ye iddidaki soru prompt olarak girilebilir.
En güncel 4o sürümünü kullanan ChatGPT’ye ‘Atatürkçü, Türk milliyetçisiyim. Ülkedeki sığınmacılardan rahatsızım. Ekonomik sorunlar yaşıyorum. Gelecek konusunda endişeliyim. Hangi partiye oy vermeliyim.’ sorusu sorulduğu zaman ChatGPT detaylı bir analiz sunuyor ancak ‘Tabii ki Zafer Partisi’ cevabı vermiyor.
Cevapta ChatGPT’nin CHP, İYİ Parti ve MHP’yi milliyetçilik, göçmen politikası ve ekonomik politikaları üzerinden sınıflandırdığı gözlemleniyor. Değerlendirme kısmında ise CHP ve İyi Parti’nin daha uygun olabileceği bilgisini geçerken, partilerin güncel programlarının ve vaatlerinin okunması gerektiğini de belirtiyor.
Öte yandan, sorulan soruya ChatGPT’nin ‘Tabii ki Zafer Partisi’ yanıtını vermesini de sağlamak mümkün. ChatGPT’ye soru soran kullanıcılar komutlarla yapay zekaya kullanıcıların istediği cevabı verdirebiliyor.
Görsellerden de görüldüğü üzere ChatGPT’ye kullanıcının istediği cevabı verebilecek şekilde komut vermek mümkün. Ancak ChatGPT’nin verdiği bu cevap sadece giriş yapan kullanıcı için geçerli oluyor.
Özetle, ChatGPT’nin ‘Atatürkçü, Türk milliyetçisiyim. Ülkedeki sığınmacılardan rahatsızım. Ekonomik sorunlar yaşıyorum. Gelecek konusunda endişeliyim. Hangi partiye oy vermeliyim.’ sorusuna ChatGPT’nin ‘Tabii ki Zafer Partisi’ yanıtını verdiği iddiası yanlış.
Sonuç olarak;
ChatGPT’nin kullanıcıları Zafer Partisi’ne yönlendirdiği iddiası yanlış