Bir Instagram sayfası tarafından 21 Şubat 2021 tarihinde yapılan paylaşımda 25 soru sorarak pandeminin gerçek olmadığı iddia edildi.
Paylaşımda yer alan video şu şekilde başlıyor:
Eğer gerçekten bir pandemideysek neden sabah akşam siren sesleri duymuyoruz?
İddia daha önce Reuters tarafından da incelenmiş.
İddialar Doğru mu?
Paylaşımda yer alan 25 sorunun birçoğu görüş olarak belirtilmiş. Bu nedenle, görüş olmayan iddialar bu doğrulamanın içine dahil edilmiştir. Videoda ilk olarak, "Eğer gerçekten bir salgın varsa, o zaman neden tüm cenazeciler işlerin normal veya normalden daha az olduğunu söylüyor?" iddiası bulunuyor. Ulusal Cenaze Yöneticileri Derneği, Reuters’a verdiği demeçte, İngiltere’nin 2020 yılında son yıllara kıyasla 90 binden fazla cenaze töreni düzenlendiği ve 2021’in ocak ve şubat aylarında normalden %30 daha fazla cenaze töreni düzenlendiğini ifade etmiş.
“Eğer gerçekten bir salgın varsa, neden tüm istatistiklerde ölüm oranının geçen yıl ile aynı olduğunu söylüyor?”
The Office for National Statistic (ONS) Ölüm Analizi Başkanı Sarah Caul Ocak 2021’de şu açıklamayı yaptı; “2020 ölümlerin sayısı dahil olmak üzere başka pek çok yönden benzeri görülmemiş bir yıldı. 2020’de kaydedilen toplam ölüm sayısı 2015 ve 2019 arasındaki beş yıllık ortalamaya bakıldığında 75 bin 925 daha fazlaydı.”
“Eğer ilk karantina işe yaradıysa neden tekrar karantinaya giriyoruz?Eğer karantina işe yaramadıysa neden tekrar karantinaya giriyoruz?”
Mevcut kanıtlar karantinanın koronavirüs bulaşının azalttığını gösteriyor. John Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Dekan Yardımcısı Dr. Elizabeth Stuart, aşı veya tedavi bulunana kadar dünyanın fiziksel mesafe, temizlik ve maske takmaya dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.
“İngiliz hükümeti neden bilim kurulunda yer alan doktorları dinliyor ancak diğer doktorların, hemşirelerin ve sağlık uzmanlarını dinlemiyor?”
İngiliz hükümeti Ocak 2020’den bu yana, farklı uzmanların dahil olduğu Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE)’dan tavsiye alıyor. SAGE aynı zamanda, 21 uzmanın dahil olduğu NERVTAG’dan da bilgi alıyor. Ayrıca, İngiltere’deki Tabipler Birliği’nden salgının genel nüfus ve sağlık personeli üzerindeki ölümcül etkisi üzerinde de bilgi alıyor.
“Hastaneler boşken neden televizyonda kargaşa sahneleri görüyoruz?”
İngiltere’de yayınlanan resmi istatistikler ve medya raporları hastanelerin COVID-19 hastalarının artması nedeniyle hastanelerin kapasitelerinin yetersiz olabileceğini söylüyor. BBC News Reality Check ekibi, Ocak 2021'de sessiz hastane koridorlarını gösteren videoları inceledi ve şunları bildirdi: "Sağlık hizmetleri vakıflarının hastaneleri yeniden düzenleme biçimi, sıklıkla Covid hastalarını diğerlerinden ayrılması ve acil olmayan bakımı kapasiteyi boşaltmak için iptal etmesi nedeniyle, hastane binaları şu anda boş görünecek. Bu, hastanelerin meşgul olmadığı anlamına gelmez."
“Salgın 2019'da başladıysa, hükümetler 2018'de COVID-19 PCR test kitlerini nasıl sipariş etti?"
Videoda yer alan görselde, WITS internet sitesinin ekran görüntülerinde gösterilen ürünler ve ürün kodları 2017'den beri kullanılmaktadır ancak COVID-19 ile ilgili kullanılmıyor. İnternet sitesindeki ürün açıklamaları Nisan 2020'de COVID ile ilgili etiketlerle güncellenmiş. Yanlış yorumlama nedeniyle WITS daha sonra 7 Eylül 2020 tarihinde ürün açıklamalarını COVID-19'dan önceki ürünleri açıklığa kavuşturmak için silmiş.
“BBC ve diğer medya kuruluşları, Dünya Sağlık Örgütü'nün PCR testlerinin güvenilmez olduğunu ve kullanılmaması gerektiğini söyleyen bir güncelleme yayınladığını neden söylemedi?"
Reuters'a konuşan Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, COVID-19 için PCR testlerinin hatalı olduğunu dair açıklamanın bağlam dışına çıkarıldığını söylemiş. Örgüt, 2020'nin başından bu yana, DSÖ tarafından acil kullanım için listelenen bazı ürünler de dahil olmak üzere SARS-CoV-2'nin) tespiti için PCR testleri ile ilgili 10 problem raporu yayınladı. Ancak yetkinin ifadesine göre bu raporlar hem yanlış negatif hem de yanlış pozitif çıkabilme ihtimali olduğuna dair bir uyarı olduğunu belirtmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfası tarafından yapılan paylaşımda COVID-19 pandemisinin gerçek olmadığına dair iddialar ortaya atılmıştı. COVID-19 salgını yaklaşık bir senedir hayatımızda olan yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve etkilendiği bir salgın. Dünya Sağlık Örgütü şu ana kadar 2 milyon 400 binden fazla ölüm bildirdi. Sonuç olarak, iddia yanlış.

Sonuç olarak;

COVID-19 pandemi hakkında paylaşılan 25 soru iddiası